Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите в Турция и Сирия надхвърлиха 33 000. ООН очаква да достигнат 50 000 


Турски спасители току що са открили оцеляла жена, която е прекарала под развалините 177 часа.
Турски спасители току що са открили оцеляла жена, която е прекарала под развалините 177 часа.

Общият брой на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия надхвърлиха 33 000 души, потвърдиха местните власти. Седмица след бедствието, спасителните акции продължават, но надеждата за намиране на оцелели са все по-малки.

По данни на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) жертвите в трсната вече са 29 605, а ранените са над 92 000. От районите, засегнати от трусовете до момента са евакуирани близо 150 000 души.

Европейският съюз ще изпрати още палатки, одеяла и печки, за да помогне на хората, засегнати от трусовете в Турция. Това е заявила председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган. Досега в Турция са изпратени 38 спасителни екипа с над 1600 души и 106 кучета, десетки хиляди семейни палатки, одеяла и печки.

Последните налични данни за жертвите в Сирия са за 3575 загинали, допълва ДПА. Съществуват опасения, че могат да бъдат намерени още хиляди жертви. Според оценки на ООН загиналите може да достигнат 50 000, дори и повече.

По думите на зам.-генералния секретар на ООН Мартин Грифитс “сирийците с право се чувстват изоставени”. Грифитс координира хуманитарните операции, след като бунтовниците, контролиращи областта Идлиб, ограничиха достъпа на помощ от териториите, контролирани от режима на сирийския президент Башар Асад.

12-годишната гражданска война в Сирия силно затруднява изпращането на хуманитарни помощи в най-засегнатите от земетресението райони на страната. От отчетените до момента 3500 смъртни случая в Сирия повечето са в северозападната част на страната, която до голяма степен се намира под контрола на опозиционни сили, а режимът в Дамаск обяви, че всяка помощ трябва да бъде координирана с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG