Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ива Митева и Любомир Каримански създават коалиция на име "Заедно"


Бившите депутати от партията на Слави Трифонов и още четири партии създават коалиция "Заедно".
Бившите депутати от партията на Слави Трифонов и още четири партии създават коалиция "Заедно".

Бившите депутати от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански създават нов политически проект, който ще се казва "Заедно". Това съобщиха те на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във вторник.

Проектът обединява четири партии - "Партия на зелените", "Социалдемократическа партия", партия "Сбор" и "Движение на непартийните кандидати", както и още трима души - Митева, Каримански и Юлиан Софрониев, основател на компанията "Биодит".

По думите на Ива Митева, която е председателка на коалицията, "Заедно" ще се цели в "умерена политика, която да доведе до сигурност" и няма да поставя червени линии, "защото видяхме, че червените линии ни водят все по-надолу".

Някои от темите, по които коалицията заяви, че ще работи, са финансовият растеж, борбата с корупцията и съдебната реформа, както и пряката демокрация, която "трябва все повече да се развива, защото с при референдума нещата се решават по най-радикалния, представителния и демократичния начин" според Митева. Сред изброените теми не присъстваха войната в Украйна и енергетиката.

Коалицията определя позицията си в политическия спектър като дясно-център. Тя ще се ръководи от Коалиционен съвет, който включва 7 души - председателите на четирите партии, Каримански, Митева и Софрониев.

Каримански каза, че напуска поста си на съветник на служебния финансов министър Росица Велкова, за да работи в новия проект. По думите на Юлиян Софрониев коалицията очаква около 10% подкрепа на изборите през април.

Ива Митева е бивша председателка на Народното събрание от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН). Любомир Каримански беше депутат от ИТН за по-малко от месец в 45-ото Народно събрание (НС). Той влезе и в 46-ото, и в 47-ото НС, като именно тогава оглавяваше Комисията по бюджет и финанси.

През април по време на кабинета на Кирил Петков, когато ИТН беше част от управляващата коалиция, Каримански беше номиниран за гуверньор на БНБ от своята партия. На гласуването в пленарната зала той получи само 59 гласа подкрепа – от ИТН и ДПС. От ГЕРБ бяха декларирали предварително, че също ще го подкрепят, но в крайна сметка гласува с "въздържал се".

ПП издигна за поста тогавашния председател на парламентарната си група Андрей Гюров. Това провокира взаимни критики и обвинения между двете формации, които в крайна сметка доведоха до решението на Гюров да се оттегли от конкурса заради липсата на "широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор".

Три месеца по-късно ИТН се изтегли от управляващата коалиция и правителството падна след вот на недоверие, внесен от ГЕРБ и гласуван с помощта на партията на Трифонов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG