Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко отхвърли молба за помилване на руска гражданка, задържана след отвличане на самолет


Руската гражданка София Сапега и нейният приятел, блогърът дисидент Роман Протасевич, бяха незабавно задържани, след като самолетът им с полет от Атина до Вилнюс беше принуден да кацне в Минск през май 2021 г.
Руската гражданка София Сапега и нейният приятел, блогърът дисидент Роман Протасевич, бяха незабавно задържани, след като самолетът им с полет от Атина до Вилнюс беше принуден да кацне в Минск през май 2021 г.

Беларуският президент Александър Лукашенко отхвърли молба за помилване, подадена от София Сапега, руска гражданка, която излежава шестгодишен затвор в Беларус. Тя е обвинена в провокиране на гражданските безредици, последвали президентските избори през 2020 г.

Сапега е била информирана миналата седмица за решението на президентската комисия по помилванията, каза нейният адвокат Антон Хашински. Сапега подаде молба за помилване през юни.

Тя и тогавашният й приятел, блогърът дисидент Роман Протасевич, бяха задържани, след като самолетът им с полет от Атина до Вилнюс беше принуден да кацне в Минск през май 2021 г.

Сапега беше обвинена в администриране на канал в Телеграм, който публикува личните данни на беларуските сили за сигурност. Тя беше осъдена на 6 май 2021 г., а три дни по-късно Протасевич обяви, че се е оженил за друга жена.

Беларус каза, че е наредил самолетът да кацне след анонимна бомбена заплаха. Доказателствата по-късно разкриха, че беларуски служби са измислили бомбената заплаха като претекст за отклоняване на самолета, за да могат да задържат двамата.

Протасевич, който избяга от Беларус през 2019 г., работи като редактор в базирания в Полша Nexta Live канал на Телеграм. Той беше преместен под домашен арест след първоначалното му задържане.

Междувременно в четвъртък съд в Минск разглежда наказателно дело срещу него и още двама журналисти от канала - Степан Путило и Ян Рудик. В залата е само Протасевич, който е под домашен арест. Рудик и Путило са съдени задочно, тъй като са в чужбина.

Протасевич е изправен пред обвинения във връзка с граждански безредици, последвали оспорваните президентски избори през август 2020 г., престъпление, наказуемо с до 15 години затвор. Той беше ключов администратор на канала Telegram Nexta-Live, който отразяваше масови протести, осъждащи официалните резултати от изборите, които според опозицията бяха фалшифицирани.

Протасевич направи няколко изяви по беларуската държавна телевизия през 2021 г., което накара опозицията и западни служители да обвинят режима на Лукашенко в изтръгване на видео самопризнания под изтезания.

Те призоваха той и Сапега да бъдат незабавно освободени.

Лукашенко отрече да е фалшифицират изборите и оттогава наложи жестоки репресии срещу опозицията, чиито водещи членове бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната от страх за безопасността си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG