Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Принудително изчезване". Близките на осъден руски активист нямат връзка с него от месец


Андрей Пивоваров се явява пред съда на 5 май 2022 г.
Андрей Пивоваров се явява пред съда на 5 май 2022 г.

Неправителствената организация за защита на правата на човека „Амнести Интернешънъл“ призова руските власти да предоставят на роднините и адвокатите на осъдения активист Андрей Пивоваров информация за текущото му местонахождение и състояние.

Според организацията близките му нямат връзка с него от цял месец. Руските власти трябва да спрат неговото „принудително изчезване“, призовава „Амнести“.

Андрей Пивоваров е активист за демокрация в Русия.
Андрей Пивоваров е активист за демокрация в Русия.

Пивоваров е бившият изпълнителен директор на вече несъществуващото про-демократично движение "Открита Русия". Той беше задържан през май 2021 г., след като беше свален от самолет за Варшава точно преди излитане от Санкт Петербург.

През юли 2022 г. беше осъден на четири години затвор по обвинение в оглавяване на „нежелана организация“. Според "Амнести" Пивоваров е бил прехвърлен първо в затвор във Воронеж, след това в Ярославъл и едва на 18 януари е бил отведен в родния си град Санкт Петербург. Според последното писмо на Пивоваров от същия ден, активистът е бил информиран, че ще бъде преместен в наказателна колония в Карелия.

Оттогава не се знае нищо за местонахождението му от семейството и от сътрудниците му.

„Открита Русия“ беше гражданска организация, която обяви на 27 май, че преустановява дейността си, за да защити членовете си от преследване. Пивоваров беше задържан само няколко дни по-късно.

Законът, по който беше осъден Пивоваров, беше приет през 2015 г. като част от пакет регулации, с които Кремъл притисна неправителствения сектор. Използва се от руските власти срещу всички медии и организации, които критикуват решенията на президента Владимир Путин и неговия кабинет.

Повечето организации, които попадат в обхвата му, получават финансова подкрепа от чужбина, основно ЕС и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG