Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия търпи "изключително големи" загуби край Бахмут и Вугледар, каза Зеленски


Украински национален флаг пред разрушена жилищна сграда в Бородянка на 18 февруари.
Украински национален флаг пред разрушена жилищна сграда в Бородянка на 18 февруари.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение в неделя, че силите на Украйна са нанесли "изключително големи" загуби на руските военни в ожесточените боеве в и около Бахмут и Вугледар в Донецка област.

През последните седмици руските сили претърпяха тежки загуби в района на двата града. Вугледар се намира близо до разделителната линия между източния и южния район, където се води войната.

"Ситуацията е много трудна", каза Зеленски. "Ние сломяваме окупатора и нанасяме изключително значителни загуби на Русия. Повтарям отново и отново: колкото повече Русия губи там, толкова по-бързо ще успеем да приключим тази война с победата на Украйна."

Украински военни кадри от дрон, публикувани миналата седмица, изглежда показват, че Русия е загубила близо 30 бронирани машини, включително танкове и бойни машини на пехотата, в боевете около Вугледар, който преди войната е имал население от около 14 000 души.

Съобщава се, че Украйна също е претърпяла големи загуби, но нито една от страните не е предоставила данни за броя на жертвите на своите сили. Подобни данни от бойното поле е трудно да бъдат независимо проверени.

По-рано Зеленски предупреди, че ще има "правни последици" за "всяко руско нападение върху... всяко кътче" на Украйна. Украинските военни съобщиха, че Русия продължава да провежда настъпателни операции в няколко района на Харковска, Донецка и Луганска област.

В неделя украинските военни съобщиха, че са продължили боевете около няколко населени места в Харковска, Луганска и Донецка област. Също така Русия е нанесла въздушни удари по гражданска инфраструктура в Хмелницка, Днепропетровска, Донецка и Херсонска област, включително повече от 50 атаки от многоцелеви ракетни установки.

Украинските власти в южната област Херсон съобщиха, че руски обстрел е поразил двора на къща в близко село. Трима възрастни членове на едно семейство са загинали, а други четирима, включително две деца, са били ранени.

"Руските окупатори убиха едно семейство в Херсонска област", се казва в изявление на властите. "Трима души са загинали на мястото на трагедията: бащата, майката и един чичо".

Руските войски бяха принудени да напуснат град Херсон през ноември в голяма загуба на бойното поле в южната част на страната за Москва.

Ройтерс съобщи, че украинските войски край източния град Сиверск са заявили, че се готвят да защитават района, който е една от потенциалните цели на очакваната руска офанзива.

Сиверск се намира на пътя към по-големия стратегически град Славянск и на около 20 км от силно разрушения Бахмут, където се водят ожесточени боеве през последните седмици. В изявлението си от неделя украинските военни съобщиха, че рискът от руски ракетни удари на територията на Украйна остава висок.

През уикенда на Мюнхенската конференция по сигурността, където дискусиите за Украйна доминираха, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че "САЩ официално са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството" в Украйна.

Посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов публикува изявление, в което отхвърли определението на САЩ като "безпрецедентен опит за демонизиране на Русия".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза в неделя, че подкрепя естонското предложение ЕС да закупи боеприпаси за Украйна от името на държавите членки. В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, след като предложението беше обяснено от естонския министър-председател Кая Калас, Борел каза, че ЕС "работи по" инициативата и че "тя ще проработи".

На 24 февруари се навършва една година от началото на непровокираната война на Русия в Украйна - най-голямата в Европа след Втората световна война. Тя доведе до смъртта на десетки хиляди хора и разселването на милиони други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG