Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия извърши военни престъпления в Украйна, твърди САЩ. Според Москва Вашингтон подклажда войната


Камала Харис говори на Мюнхенската конференция по сигурността.
Камала Харис говори на Мюнхенската конференция по сигурността.

Администрацията на Байдън официално заключи, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството по време на почти едногодишната си инвазия в Украйна. Това съобщи вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността.

В отговор Москва обвини Вашингтон, че се опитва да я демонизира и да подклажда войната в Украйна. Русия започна непровокирана инвазия в съседската си страна преди 1 година.

„В случая с действията на Русия в Украйна ние проучихме доказателствата, знаем правните стандарти и нямаме съмнение: това са престъпления срещу човечеството“, каза Харис, която е прокурор по професия.

„И казвам на всички онези, които са извършили тези престъпления, и на техните началници, които са съучастници в тези престъпления, вие ще бъдете подведени под отговорност", допълни тя.

Официалното решение на САЩ е взето след правен и фактически анализ, ръководен от Държавния департамент. То няма никакви практически последици в момента нито за войната, нито за Русия, съобщава Ройтерс.

Но Вашингтон се надява, че това може да помогне за по-нататъшната изолация на руския президент Владимир Путин и да стимулира правните усилия за търсене на отговорност на членовете на неговото правителство чрез международни съдилища и санкции.

На конференцията в Мюнхен присъстват лидерите на държавите от Европейския съюз, както и на държавите партньори на блока. Тя беше открита от изявление на украинския президент Володимир Зеленски, а основната тема на срещата на върха е кризата в Украйна.

В събота вечерта самият Зеленски обеща, че Русия ще трябва да отговаря пред международен съд заради „терористичните“ си действия в Украйна.

„Всяка руска атака срещу всеки ъгъл на нашата държава ще има конкретни правни последици за терористичната държава“, каза той по време на среднощното си обръщение към нацията.

Руският посланик Анатолий Антонов отговори с обвинения на изявлението на Камала Харис.

„Считаме подобни инсинуации за безпрецедентен опит за демонизиране на Русия в рамките на хибридната война, отприщена срещу нас“, каза Антонов в изявление в канала на руското посолство в Телеграм.

„Няма съмнение, че целта на подобни атаки от страна на Вашингтон е да оправдае собствените си действия за подклаждане на украинската криза“.

Независими неправителствени организации са документирали над 30 000 инцидента с военни престъпления след инвазията. Едни от градовете, в които има данни за престъпления срещу човечеството, извършени от руската армия, са Мариупол, Буча и най-скоро Бахмут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG