Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жаждата за земя и власт на Путин е обречена, каза Байдън


Президентът на САЩ Джо Байдън преди да произнесе речта си в столицата на Полша Варшава, 21 февруари 2023 г.

Нахлуването на Русия в Украйна ще се провали на фона на глобалната подкрепа за Киев. Това каза президентът на Съединените щати Джо Байдън часове, след като руският президент Владимир Путин обеща да продължи войната в Украйна втора година. Байдън говори във вторник в столицата на Полша Варшава, няколко часа след годишното послание на Путин до Държавната Дума и Съвета на федерацията.

Байдън каза, че водената от Съединените щати коалиция от над 50 страни ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна. Добави, че Киев ще продължава да получава "непоколебима" подкрепа от НАТО с наближаването на първата годишнина от непровокираната инвазия на Русия.

"Жаждата на президента Путин за земя и власт ще се провали и любовта на украинския народ към страната му ще надделее", каза Байдън. "Демокрациите по света ще стоят на стража за нашата свобода днес, утре и завинаги. Това е залогът тук - свободата."

"Преди една година светът се готвеше за поражението на Киев“, каза още Байдън ден след изненадващото си посещение в украинската столица. "Мога да докладвам, че Киев е силен, Киев е горд и - най-важното - свободен", каза Байдън и добави:

"Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Никога".

Президентът на САЩ се срещна и с полския президент Анджей Дуда, който е сред най-отявлените поддръжници на Украйна.

"Призовавам всички европейски държави, страните от НАТО, да покажат солидарност с Украйна, да окажат военна подкрепа на Украйна, за да има с какво да се бие", каза Дуда. "Не се страхувайте да предоставите тази подкрепа."

По-рано във вторник Путин каза, че съществуването на Русия е застрашено от Запада, който се обедини около Киев, след като Кремъл започна пълномащабната си инвазия на 24 февруари 2022 г.

Байдън отхвърли идеята, че Западът иска да атакува Русия. "Милионите руски граждани, които искат само да живеят в мир със своите съседи, не са врагове", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG