Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън е в Полша след историческото си посещение в Киев


Президентът на САЩ Джо Байдън слиза от самолета наречен Air Force One при пристигането си на летище "Шопен" във Варшава
Президентът на САЩ Джо Байдън слиза от самолета наречен Air Force One при пристигането си на летище "Шопен" във Варшава

Американският президент Джо Байдън, който в понедeлник вечерта пристигна на посещение в Полша, ще се срещне с полския си колега Анджей Дуда, а следобед във вторник ще произнесе реч пред Кралския замък във Варшава, съобщи Белият дом.

Байдън пристигна в Полша след изненадващо посещение в украинската столица Киев в понеделник, протекло при строги мерки за сигурност. То стана факт броени дни преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари. Президентът на САЩ се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в знак на подкрепа срещу Русия.

На 22 февруари, сряда, Джо Байдън ще участва в срещата на държавите от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В нея ще участва и президентът Румен Радев.

„Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас“, каза Байдън в понеделник в Киев. Световни медии нарекоха посещението на американски президент в активна военна зона, в която няма американско военно присъствие, „прецедент в модерната история“. Байдън обеща на Украйна по-нататъшна подкрепа в усилията ѝ да отблъсне руските сили.

За Байдън това беше първо посещение в Украйна от началото на войната, а според Белия дом и първото посещение на американски президент в зона на военни действия, в която не са разположени американски военни.

Предишната визита на Байдън в Полша се състоя в края на март 2022 г., около месец след началото на войната. Тогава той също държа реч пред Кралския замък, като увери Украйна в подкрепата си и осъди действията на руския президент Владимир Путин, припомня ДПА.

Сегашното посещение на Байдън във Варшава съвпада с годишната реч на Путин пред двете камари на руския парламент. Очаква се обръщението на Путин днес да бъде посветено предимно на "специалната военна операция" в Украйна и нейните последици. Русия все още избягва да използва думата "война".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG