Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можем да направим чудеса". Минко Банчев и кучето Берго, които спасиха животи в Турция


Минко Банчев и кучето Берго в планината. Снимка: Личен архив
Минко Банчев и кучето Берго в планината. Снимка: Личен архив

Той участва в спасителни акции в планината от близо 15 години, но никоя от тях не може да се сравни с Турция след земетресенията. До него неотлъчно стои спасителното куче, което намира оцелели под руините. Минко Банчев и кучето Берго са герои в Човек на деня на Свободна Европа.

„Никой не очакваше тази гледка“, разказва пред „Свободна Европа“ спасителят от Планинската спасителна служба в Троян Минко Банчев. „Всеки знаеше, че има земетресение, но никой не подозираше къде точно отиваме и какво ще видим. С всеки следващ завой си мислиш само: „Леле, леле, леле“.“

Той заминава за Турция веднага след земетресението от 6 февруари, за да спасява животи. В тежката задача не е сам - помага му любимото куче Берго, обучено да намира пострадали хора в бедствия.

За по-малко от седмица двамата спасители и колегите им изваждат шестима души изпод руините. За много други, в чието спасяване са участвали, вероятно изобщо няма да научат.

Банчев и Берго. Снимка: Личен архив
Банчев и Берго. Снимка: Личен архив

Минко Банчев започва да се занимава със спасителни дейности през 2010 г., а с кучето Берго работи от четири години. Банчев е водач на Берго и двамата са част от оперативен екип в различни спасителни операции.

На въпроса защо е избрал да участва в такива акции, Банчев отвръща, че по този път го е повело „щастието от това, че спасяваме хора“.

„Хората имат нужда от помощ. Когато някой изпадне в беда, искам да отида да му помогна“, казва той.

На 6 февруари Банчев и колегите му получават обаждане - помощта им е нужна в Турция. Заедно със Сирия и още няколко околни държави, страната беше разтърсена от земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Банчев се присъединява към спасителния екип от град Троян без изобщо да се замисля. Същата вечер екипът от 12 души и 5 спасителни кучета пристига в Турция и веднага започва работа.

„Работата там се случва по следния начин: ние пускаме кучетата да търсят миризмата на жив човек. Когато го намерят, те започват или да копаят, за да стигнат до него, или лаят, за да дадат сигнал. Тогава маркираме мястото.“

След това екипът на Банчев се отдръпва и идва ред на останалите спасители, които имат техническите средства да разчистят строителните материали и да стигнат до оцелелите. „Тогава оставяме кучетата да си отдъхнат, както и ние. А после се местим към следващия обект, където сме необходими.“

Българският спасителен екип сред руините в Адана. Снимка: Личен архив
Българският спасителен екип сред руините в Адана. Снимка: Личен архив

След четири години работа в един екип с Берго, той и Банчев са силно привързани един към друг. „Още от самото начало, когато кучето дойде вкъщи - на 3 месеца, връзката ни започна да се изгражда“, казва спасителят.

Около първата си година Берго е започнал да работи и да се обучава, за да намира хора. „След третата година инструктори наблюдават как работи кучето и при добра оценка спасителните отряди вече могат да разчитат на него за намиране на пострадали“, обяснява неговият водач.

За шестте дни, прекарани на терен след земетресенията в Турция, Банчев няма точна информация колко живота са спасили той, Берго и колегите им.

Екипът постоянно се мести от обект на обект и лесно губи връзка със спасителите от предходните локации. След два дни в Адана, Банчев и останалите се прехвърлят изцяло в град Хатай, където разрушенията са още по-сериозни и цели квартали са сринати със земята.

„Продължихме да се местим, за да имаме шанс да достигнем до още повече живи хора. Дните тогава бяха най-важни за тях, трябваше възможно най-бързо да ги намерим и извадим, за да има по-голям процент оцелели.“

Екипът на Банчев е направил възможно спасяването на поне шестима души, затрупани под руините. Самият той е видял как изваждат една жена от мястото, което кучетата спасители са маркирали. А в Хатай екипът от България се среща с благодарния роднина на петчленно семейство, открито от тяхно куче.

„Може да има и други спасени - направихме още много маркировки на места с живи хора, но не сме следили техния брой, защото постоянно се работеше и беше лудница“, разказва Банчев.

Банчев и Берго, отново в планината. Снимка: Личен архиж
Банчев и Берго, отново в планината. Снимка: Личен архиж

Динамичната работа носи със себе си гледки на смърт и разруха. „Ние обаче сме подбран екип, работили сме заедно в много ситуации и затова се опитахме да се абстрахираме, да се фокусираме само върху спасяването на хората.“

Досега Банчев и Берго не са участвали в спасителни акции след земетресения. Обикновено работата им е свързана най-вече с планината, макар че Берго и останалите спасителни кучета са обучени за всякакви ситуации - лавини, преходи, бедствия и аварии.

Двамата спасители и колегите им често се включват и в акции по издирване на изчезнали хора. През ноември миналата година Банчев и Берго са участвали в търсенето на изчезналия Сашко от Перник.

Откакто са обратно в България след земетресенията в Турция, Банчев и другите спасители поддържат връзка с Българския червен кръст и при нужда имат достъп до психологическа подкрепа, за да се справят по-лесно с преживяното.

За по-доброто провеждане на бъдещи спасителни акции обаче ще е нужна и по-добра подкрепа от страна на държавата, смята водачът.

„Това ще ни помогне да отидем на терен спокойни, че държавата е зад нас и няма да имаме проблеми в работата - сега например имахме колеги, които трябваше да си вземат неплатен отпуск“, казва Банчев и добавя, че най-големият урок от акцията в Турция е: „Всички заедно можем.“

„Можем да направим чудеса и да спасяваме животи, но трябва да бъдем заедно. Както ние - спасители и кучета - така и държавата зад нас.“

"От много малък харесвам планината". Училището за планински спасители в Черни осъм
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG