Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е получавала предложение за танкове в замяна на военна помощ за Украйна


Адмирал Емил Ефтимов. Снимката е от 15 февруари 2022 г.
Адмирал Емил Ефтимов. Снимката е от 15 февруари 2022 г.

България е получавала предложение за бронетанкова техника в замяна на предоставяне на въоръжение за Украйна, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНТ в петък. Той добави, че до сделка в крайна сметка не се е стигнало.

Новината дойде на фона на критики срещу президента Румен Радев и назначеното от него правителство, че не се възползват от възможността да осигурят по-модерно въоръжение за българската армия в замяна на предоставяне на оръжия и боеприпаси за Украйна. Радев и военният министър казват, че вече е късно за тези т.нар. триъгълни сделки.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че е имало едно такова предложение към България. То е било от държава от НАТО и е предвиждало България да получи бронетанкова техника в замяна на помощ за нападнатата страна.

“Реагирахме веднага с готовност за екип, който да отиде да оцени”, каза Ефтимов пред БНТ. “За съжаление нямаше развитие по този въпрос”, добави той, без да посочва каква е причината за това и от кога е случаят.

Началникът на отбраната добави, че е ставало дума за употребявана техника.

“Но нашата оценка беше, че щеше да е крачка напред”, каза още Ефтимов.

Президентът Румен Радев и назначеното от него правителство се противопоставят на предоставянето на военна помощ на Украйна. Един от аргументите им е, че това ще остави българската армия без достатъчно оръжия и боеприпаси. Техните опоненти обаче казват, че по този начин се пропуска възможност да се модернизира въоръжението на българската армия. Това според тях може да стане чрез т.нар. триъгълни сделки, при които страните, които предоставят оръжия на Украйна, получават от съюзниците си от НАТО заместваща техника.

Военният министър в служебното правителство Димитър Стоянов каза преди дни, че вече е късно за сделки, при които България да дари старо съветско въоръжение на Украйна и да получи от друга страна западно въоръжение. По думите му подобни сделки е трябвало да осъществи редовното правителство.

По думите на Стоянов “триъгълните сделки”, по които Гърция, Словения, Словакия, Чехия, Полша изпратиха съветско оръжие за Киев и получиха западно за армиите си, са сключени през периода март - май 2022 г.

Президентът Радев също каза преди дни, че България е закъсняла и добави, че възможностите на замяна са били нищожни “на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на Българската армия”. Той определи като “несъстоятелни” призивите за осъществяването на подобни сделки.

По време на коалиционния кабинет на Кирил Петков даването на военна помощ на Украйна беше блокирано от БСП, които го поставиха като условие за оставането си в коалицията. От началото на войната Румен Радев твърди, че решение за предоставяне на въоръжение на Украйна е “начин за въвличане на България във войната”. Това твърдение е невярно и съвпада с руската риторика.

България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание приеха такова решение. То задължи служебното правителство, назначено от президента, да изпрати оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG