Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Признателни сме на България". Изтече мандатът на украинския посланик


Румен Радев и Виталий Москаленко
Румен Радев и Виталий Москаленко

Украйна е признателна на България за подкрепата и помощта на украинските бежанци, каза посланикът на Украйна Виталий Москаленко, чийто мандат изтече. Той получи орден "Мадарски конник" първа степен от президента Румен Радев на церемония в президетството, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавното отличие е за всеотдайната работа и големите заслуги на дипломата за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна.

В речта си Радев потвърди принципната и последователна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за стремежа й за членство в Европайския съюз и НАТО. Той потвърди и продължаващата помощ към гражданите на Украйна и бежанците в България.

Вече година продължава войната в Украйна след пълномащабното непровокирано нахлуване на Русия на територията й.

"Признателни сме на България, че от първите дни ни оказва подкрепа и помощ в тази варварска война и за военнотехническата помощ, която беше предоставена от страна на България“, каза Москаленко.

Той изрази надежда, че тя ще бъде продължена, тъй като „постигането на мир зависи от това колко бързо и колко успешно Украйна може да постигне победа“.

Посланикът отбеляза и приетата от 48-ото Народното събрание декларация, с която обяви Гладомора в Украйна през 1932 и 1933 г. за геноцид. Москаленко добави, че това е дошло в момент, в който Русия "прави геноцид в съвременна Украйна поради нахлуването - непредизвикано, варварско и жестоко".

Мандатът на Москаленко като посланик в България изтече в края на миналата година, като на неговомясто президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи Олеся Илашчук. Пред Свободна Европа от посолството на Украйна в България казаха, че тя заеме официално поста си през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG