Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ срещат трудности по прехврълянето на замразени руски активи за възстановяването на Украйна


Володимир Зеленски посреща министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън в Киев. Вашингтон обяви предоставянето на нов пакет от финансова помощ в размер на 1,25 млрд. долара за Украйна
Володимир Зеленски посреща министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън в Киев. Вашингтон обяви предоставянето на нов пакет от финансова помощ в размер на 1,25 млрд. долара за Украйна

Значителни правни пречки все още бавят процеса по изземване на замразените заради западните санкции активи на руската централна банка. САЩ и съюзниците ѝ не се отказват от намерението да прехвърлят всички средства на Украйна за възстановяването ѝ след започнатата от Русия война. Това каза американската министърката на финансите Джанет Йелън, която изненадващо посети Киев в понеделник.

Визитата на Йелън идва седмица след посещението наамериканския президент Джо Байдън в Киев. Тогава той обеща на колегата си Володимир Зеленски, че САЩ ще подкрепя Украйна до тогава, докато страната има необходимост.

В Киев Йелън обяви предоставянето на транш от 1,25 млрд. долара финансова помощ. Общата сума трябва да достигне 14 млрд. долара. Тя приветства и действията на президента Володимир Зеленски свързани с борбата с корупцията в страната, които гарантират, че средствата, които Западът изпраща, се харчат по предназначение.

Йелън коментира и потенциалните санкции върху руската ядренa енергетика.

„Искаме да лишим Русия от приходи. Но също трябва да обърнем внимание на потенциалните последствия за нас и нашите партньори“, каза още Йелън. Тя добави, че Вашингтон „няма да толерира“ предоставяне на финансова помощ за Русия от страна на Китай и китайски фирми.

От началото на войната Западът блокира близо 300 млрд. долара активи на централната банка на Русия. Заедно с това бяха иззети и още активи в размер на млрд. долари от руски фирми и граждани, които са придобити с криминална дейност. Лидерите на САЩ и ЕС многократно са заявявали намерението си блокираните и иззети средства да бъдат насочени към възстановяването на Украйна след войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG