Връзки за достъпност

Извънредни новини

Развръзка в Народния театър. Велислава Кръстева напуска, Александър Морфов е уволнен


Велислава Кръстева и Александър Морфов
Велислава Кръстева и Александър Морфов

Велислава Кръстева и Александър Морфов вече няма да бъдат част от екипа на Народен театър "Иван Вазов". Това става ясно от изказвания на двамата от вторник.

Пиарът на театъра написа в пост в социалните мрежи, че напуска от 1 март.

"От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест", написа Кръстева. Пред Дневник тя каза, че предложението за напускане е дошло от директора Васил Василев, а тя го е приела.

Пред Дневник главният режисьор на театъра Александър Морфов каза, че е бил уволнен. Засега той отказва да коментира допълнително темата. Пред Площад Славейков обаче е казал, че е освободен дисциплинарно за уронване на престижа на директора.

По този начин се потвърдиха информациите от последните дни, че директорът Василев ще тушира конфликта в културната институция като се лиши в екипа си и от двамата. Засега няма информация самият директор да е подал оставка. Такава му беше поискана от бившия служебен министър на културата Велислав Минеков, но впоследствие той се оказа единствената промяна за новия мандат на служебното правителство на Румен Радев.

Напускането на Кръстева и уволнението на Морфов се случват на фона на нестихващ от месеци скандал в Народния театър, започнал още през октомври 2022 г. Тогава главният режисьор надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай!“. Като причина посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Самата Кръстева е бивш пиар и народен представител от ДПС. Въпреки избухналия конфликт, миналия месец тя отново е взела участие в партийно събитие на ДПС във Велико Търново, където е изнесла доклад.

В последния месец скандалът в Народния театър се политизира още повече, след като в интернет изтече част от видео, в което Александър Морфов разказва пред колеги как и защо е отстранил от постановката „Хъшове“ актьорът Евгени Будинов. Будинов е бивш депутат от ГЕРБ.

Последва остра реакция от страна на ГЕРБ, а самият режисьор отрече партийната принадлежност да е причина за отстраняването на Будинов и посочи като мотив моралните му качества. По думите му самият запис е изрязан и е изваден от контекст.

В спора между Морфов и Кръстева активно се намеси и бившият служебен министър на културата Велислав Минеков. Той образува проверка на дейността на директора на театъра и нееднократно го обвини, че в екипа му има политически назначения. В крайна сметка Минеков се оказа единственият сменен министър в последния служебен кабинет на Румен Радев, като така и не бяха изтъкнати мотиви за смяната му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG