Връзки за достъпност

Извънредни новини

Часове след уволнението. Демонстрация в подкрепа на Морфов се проведе пред Народния театър


Част от хората, събрали се в подкрепа на Александър Морфов, 28 февруари 2023 г.
Част от хората, събрали се в подкрепа на Александър Морфов, 28 февруари 2023 г.

Десетки хора се събраха пред Народния театър късно във вторник на демонстрация в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Тя се проведе само часове, след като Морфов съобщи, че е бил дисциплинарно уволнен от директора на театъра Васил Василев.

Новината дойде след месеци на конфликт между Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева. През октомври главният режисьор надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай!“, а като причина посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В спонтанния митинг в подкрепа на Морфов във вторник се включиха актьори, режисьори и студенти от НАТФИЗ. Сред тях бяха Камен Донев, Албена Колева, Петя Тетевенска, Лилия Абаджиева, Галина Тонева, съпругата на Морфов - Рени Врангова, Валери Йорданов. Събралите се съобщиха, че правят и подписка в подкрепа на режисьора.

В 17:20 в сряда и в четвъртък от 14 ч. отново ще има протест срещу уволнението на Морфов. Той ще бъде пред Министерство на културата и цели да покаже подкрепа към режисьора и да поиска оставката на директора на театъра Васил Василев.

"Вярваме, че мястото на Александър Морфов е на най- голямата театрална сцена в България- Народен театър "Иван Вазов", написаха организаторите в описанието на протеста във Фейсбук.

Митингът в подкрепа на Александър Морфов
Митингът в подкрепа на Александър Морфов

По-рано новината, че е уволенен от поста си на главен режисьор в Народния театър, съобщи самият Морфов. Пред Площад Славейков той коменитира, че е освободен дисциплинарно за уронване на престижа на директора.

Пиарката Велислава Кръстева също съобщи, че от 1 март вече няма да е част от екипа на театъра. Пред Дневник тя каза, че предложението за напускане е дошло от директора Васил Василев, а тя го е приела. Кръстева е бивш пиар и народен представител от ДПС.

Taka се потвърдиха информациите от последните дни, че Василев ще тушира конфликта в културната институция, като се лиши в екипа си и от двамата. Засега няма информация самият директор да е подал оставка. Такава му беше поискана от бившия служебен министър на културата Велислав Минеков. Впоследствие Минеков се оказа единственият сменен министър в новото служебно правителство на Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG