Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

17:25 9.3.2023

Данните от флашките на машините ще служат за контрол на ръчното броене на бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че информацията от флаш паметта към устройствата за машинно гласуване, ще се публикува на сайта на комисията заедно със сканираните протоколи от секционните комисии. По този начин ще се извършва контрол върху преброяването на гласовете от машинното гласуване, каза председателката на комисията Росица Матева.

По думи на Матева машината ще принтира единствено начален и финален отчет, за да се види първо, че няма нищо записано в машината, както и да се види колко души са гласували.

В същото време във всички секции с повече от 300 избиратели, в които ще се гласува машинно, ще бъде поставена само по една машина. Това ще важи както за секциите в България, така и за тези в чужбина.

От комисията съобщиха още, че нямат информация за това дали държавата ще успее да организира видеоизлъчване и видеозаснемане на преброяването на бюлетините на 2 април. По-рано днес държавната компания „Информационно обслужване“ обяви обществената поръчка за доставка на мобилни устройства, с които на предстоящите избори ще се извършва видеонаблюдението. Тя е на стойност от 2,8 млн. лв. и за тази сума трябва да се доставят 12126 устройства и стойки, както и 12 000 карти за интернет. Поканени за участие са трите мобилни оператора в страната.

18:45 8.3.2023

Общественият съвет към ЦИК предлага да се проведат симулации на случващотo се след края на изборния ден

Общественият съвет към ЦИК предлага да се проведат симулации на случващото се след края на изборния ден. Това съобщи в сряда Цветелина Пенева, която е член на съвета, пред БНР.

Идеята е симулациите да включват включването на видео наблюдението, броенето на бюлетините, попълването на протоколите, тъй като целият процес е нов.

"За първи път бюлетините от машинното гласуване ще се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Всичко ще става в условия на видео наблюдение и видео излъчване. Самата процедура все още не е уточнена", посочи Пенева.

"Предлагаме ЦИК да направи симулации сега, за да може да се утвърди последователността на действия. Трябва да се дадат ясни указания какво ще се случи", добави тя.

Пенева призова още ЦИК да побърза с методическите насоки и добави, че в последно време комуникацията на Обществения съвет с комисията "не е на висота".

12:18 7.3.2023

ПП - ДБ води с 0,5% пред ГЕРБ. В парламента влизат 5 партии, според "Маркет линкс"

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 0,5% пред ГЕРБ-СДС сред решилите да гласуват. За ПП - ДБ биха гласували 20,9%, а за ГЕРБ-СДС - 20,4%. Данните са от национално проучване, финансирано от bTV и направено от социологическата агенция „Маркет линкс“. То е проведено сред 1080 души над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според резултатите, в следващото Народно събрание ще влязат пет партии. ДПС е на трето място с 13,3%, следвана от "Възраждане" с 11,8%. БСП е последната партия, която преминава прага от 4% за влизане в парламента с подкрепа от 6,6%. Към момента под 4-процентната бариера остават „Български възход“, „Има такъв народ“ и новата коалиция „Левицата“.

Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков каза пред бТВ, че изглежда невъзможно някоя от двете водещи партии да постигне резултат от 50%. "Така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, каза той.

08:42 7.3.2023

До вторник се подават заявления за гласуване в чужбина

До вторник, 7 март, гражданите, които желаят да гласуват в чужбина на вота на 2 април, могат да подадат писмено заявление до българските представителства зад граница или онлайн през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Електронни заявления ще могат да се подават до 24:00 ч. българско време.

В електронното заявление избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН, постоянния си адрес в България, както и мястото извън страната, в което желае да гласува - на кирилица.

Заявлението за гласуване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по образец – Приложение № 28-НС, публикуван на сайта на ЦИК) и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписан само един човек.

Заявленията служат за образуване на избирателни секции извън страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място, както и за съставяне на списъците за гласуване за образуваните избирателни секции.

До 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница. Най-много заявления са подадени в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, САЩ.

09:30 6.3.2023

ПП и ДБ са се споразумели за дефицит до 3%, ако поемат властта

Коалицията между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“(ДБ) се е споразумяла за поддържане на бюджетен дефицит до 3%. Това каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в интервю за бТВ.

„В програмата сме се споразумели, че няма да допуснем дефицит над 3% в бюджета. Това е дясната мярка. В този бюджет трябва да има и социални мерки. Нашето обединение е дясноцентристко“, каза Атанасов и добави, че до дни официално ще бъде публикувана и предизборната програма на коалицията.

Поддържането на нисък бюджетен дефицит е наложително, защото е едно от условията за влизането на България в еврозоната.

По думите на Атанасов България е „обрасла с проблеми“. Той акцентира над изтеклите мандати на редица институции и проблемите, до които води служебната власт.

08:25 5.3.2023

Гласуването на хартия и с машина ще се вписва отделно в протоколите

Гласуването на хартия и на машина ще се вписва в протоколите отделно. Това решиха в събота на заседание членовете на ЦИК. Решението се отнася за секциите, в които гласуването ще се извършва и по двата начина.

То идва, след като на 24 февруари Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението от 20 февруари на ЦИК, което предвиждаше те да се вписват заедно.

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество - са основателни, се казва в становището на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

17:10 4.3.2023

Партиите откриха кампаниите си

Редица партии съобщиха за началото на предизборните си кампании в петък и събота. „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) откри своята кампания в Пловдив. „Ние и „Демократична България“ вярваме, че обединен българският народ може да постигне всичко", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. „Свободата не е дар. Защитава я всяко поколение. Днес ние сме тук, за да започнем пътя си към победата, но не за нас, а за България!", каза Христо Иванов.

„Време е за разум, време е отговорност, време е за диалог, време е за решаване на проблемите на хората“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от Видин в петък. По негови думи най-големият проблем в момента е инфлацията и никоя партия не може да се справи с нея самостоятелно. Стефан Янев откри предизборната кампания на „Български възход“ от Перник в събота. Той каза, че формацията му ще води позитивна кампания с ясни послания, основаваща се в търсене на разум между политиците.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза в събота, че основен приоритет за неговата партия ще е „да се запази финансовия суверенитет на България“. Той откри кампанията си във Варна. Той допълни, че не е особено сигурен, че ще има кабинет след изборите. „Има такъв народ“, която не влезе в парламента на последните избори през октомври, също откри кампанията си. “Може би допуснахме грешки на растежа, но вече имаме необходимия политически опит, за да бъдем вашият гарант в 49-тия парламент”, каза Станислав Балабанов в Пловдив в събота.

14:23 4.3.2023

Непрозрачни паравани сменят тъмните стаички в секциите

Избирателите, които гласуват с хартиени бюлетини, няма да влизат в т.нар. тъмна стаичка, а на обособени места с непрозрачен висок параван в секцията. Това каза пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в събота.

Бюлетините ще имат две страници, като ще има две отделни кутии - една, в която да се пускат бюлетини от машинно гласуване и друга за хартиените.

По нейни думи ЦИК все още не е решила как ще действа след решението на Върховния административен съд да отхвърли решението на Комисията, което предвиждаше хартиените бюлетини и тези от машините да се сумират на един ред в секционните протоколи.

15:15 3.3.2023

МВР е получило сигнали, че се подготвят незаконни действия за манипулиране на резултатите

В Министерството на вътрешните работи (МВР) има сигнали за подготовка за извършване на незаконни действия за манипулиране на изборните резултати. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в петък. Образувани са и първите производства.

Министърът не даде повече подробности, като от думите му стана ясно, че става въпрос за конкретна партия, която има осъдителна присъда и споразумение. „Вече има данни от предходните избори, в осъдителните актове става ясно кой е купувал гласове“, добави Демерджиев.

Той каза още, че с връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които искат да манипулират изборните резултати, се повишава. „Аз съм предупредил нашите структури, нашата активност също ще бъде значително по-висока, вниманието ни ще бъде по-голямо“, добави Демерджиев.

10:28 3.3.2023

Започна предизборната кампания

От 00:00 ч. на 3 март официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 31 март. Това се посочва в решение 1695-НС на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В изборите ще участват 21 политически формации - 14 партии и 7 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати двама независими кандидати – Веселин Марешки в 3-ти МИР- Варна, и Милен Милев в 11-и МИР – Ловеч.

13:59 2.3.2023

Видео наблюдението на изборите ще се прави с мобилни устройства

За видео наблюдението на изборите ще се използват мобилни устройства. Това става ясно от договора между Министерството на електронното управление и държавната фирма "Информационно обслужване", публикуван на сайта на министерството в четвъртък.

Ведомството възлага на "Информационно обслужване" да осигури 12 130 мобилни устройства, софтуер, с който да сработи излъчването от тях, както и система, която да показва видеото в реално време. От договора не става ясно дали устройствата ще бъдат телефони или таблети, но по информация на Дневник става въпрос за телефони.

Договорът е за 6 444 735 лв. с ДДС. По-рано беше решено видео наблюдението да започне след приключването на гласуването. Ще бъдат заснети броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

15:15 1.3.2023

Централната избирателна комисия изтегли номерата за партиите и коалициите, с които те ще бъдат отбелязани в интегралната бюлетина на изборите на 2 април. ПП-ДБ са под номер 12, ГЕРБ-СДС са с 2, ДПС - 13, "Възраждане" - 3, БСП - 1.

10:55 1.3.2023

ПП-ДБ има минимална преднина пред ГЕРБ, според "Алфа Рисърч"

Коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" (ПП-ДБ) би получила най-много гласове, ако изборите са днес, показва национално представително проучване на "Алфа Рисърч", публикувано в сряда. Преднината на ПП-ДБ пред коалицията ГЕРБ-СДС е само един процент, което показва паритет между двата основни конкурента за първото място. Двете коалиции имат в момента доверието съответно на 26,4 и 25,2 на сто от решилите да гласуват. Повечето избиратели не биха подкрепили коалиция между първите две политически сили, показва още изследването.

В парламента биха влезли пет политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП. За ДПС биха гласували 13,2%, за "Възраждане" - 11,3%, а за БСП - 7,4%.

Данните на "Алфа Рисърч" показват, че три политически сили са малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента - "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев, коалиция "Левицата" на бивши лидери на БСП, както и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Само 5 на сто от анкетираните са готови напълно да подкрепят коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а още 28 на сто не биха имали против. Лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" многократно са казвали, че не искат да правят коалиция с ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов обвиняват за корупцията в страната. От своя страна, Борисов многократно е призовавал опонентите си да постигнат съгласие.

Половината от всички анкетирани обаче са против коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Изследването е проведено между 21 и 27 февруари и е платено от "Алфа Рисърч". Анкетирани са 1007 пълнолетни граждани от цялата страна, които са били интервюирани с таблети по домовете им.

10:41 1.3.2023

В сряда в 17 ч. изтече срокът за регистриране на кандидатски листи на партиите. Тук събрахме имената на водачите на листи сред партиите и коалициите, които имат шанс да влязат в парламента. Според последните социологически проучвания формациите, които преминават или са близо до 4-процентовата бариера, са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

XS
SM
MD
LG