Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще иска дерогация от евентуални санкции срещу ядрената енергетика на Русия


Еленко Божков
Еленко Божков

Министерският съвет (МС) подготвя решение за искане на дерогация от евентуални санкции срещу ядрената енергетика Русия. Това стана ясно от интервю на зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков в събота пред БНТ.

Думите му идват, след като в края на февруари зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) по икономическите въпроси Валдис Домбровскис каза в София, че в Европейския съюз (ЕС) няма единодушие за приемането на санкции срещу ядрената енергетика на Русия.

Дерогацията думи де на Божков ще засяга по-конкретно - доставките за оборудване на българските атомните централи, което не може да бъде произведено от друга държава. Става дума за 41 продукта и услуги, които включват резервни части и оборудване, консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите.

"Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат", каза Божков.

Киев няколко пъти е призовавал ЕС да наложи санкции върху руския ядрен сектор. Преди срещата на върха с лидерите на ЕС в Брюксел в средата на февруари, украинският президент Володимир Зеленски поиска Съюзът да санкционира поне руската държавна ядрена компания „Росатом“. Киев обвинява компанията, че стои зад депортирането на украински деца на служители на окупираната АЕЦ „Запорожие“.

Представители на няколко държави публично се изказаха срещу евентуално санкциониране на руския ядрен сектор. Сред тях беше президентът Румен Радев, който каза на 9 февруари в Брюксел, че България ще наложи вето на подобни санкции. Според бившия енергиен министър Александър Николов част от ремонтните дейности в българската АЕЦ „Козлодуй“ се изпълняват с руски резервни части, но е възможно да се намери алтернатива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG