Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напъните да се обезсили позицията на България са видни. Александър Николов пред Свободна Европа


Александър Николов
Александър Николов

България не е предприела мерки да защити интересите си във връзка със спрените доставки на газ от Русия. Това каза в Студио България на Свободна Европа бившият министър на енергетиката Александър Николов. Той определи обвиненията на прокуратурата срещу себе си като "обосновани по странен начин".

България не е предприела мерки да защити интересите си във връзка със спрените доставки на газ от руската компания "Газпром". Това каза в Студио България на Свободна Европа бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Няма "предявени претенции от страна на "Булгаргаз" към "Газпром", нито има комуникация с Европейската комисия относно колективен иск, нито подготовка с локален консултант. Нищо", каза Николов.

В края на април "Газпром" спря доставките на газ за България. Преди това компанията изпрати искане до България за промяна на начина на плащане. България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС) отказаха да плащат газа "в рубли", защото това противоречи на дългосрочните договори за доставка.

Преди седмица прокуратурата обвини Александър Николов и двама души от екипа му за длъжностно престъпление, свързано с доставките на газ през пролетта на 2022 г. Според Софийската градска прокуратура, тримата са нанесли щети за над 88 млн. лв., сключвайки договори за алтернативни доставки на газ, след като Русия едностранно спря да изпълнява споразумението си с България преди година.

Николов каза, че той и адвокатите му не са получили всички документи по делото.

"Но е факт, че базисно обвиненията звучат обосновани по странен начин", каза той.

Няма пречки България да спре да внася руско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", каза още Николов.

"Част от ремонтните дейности, поради спецификата на централата, трябва да се изпълнят с определен тип резервни части, които са руски", каза Николов, но това не обхваща ядреното гориво. "Трябва да се прави много ясна разлика между поддръжка, ремонтна дейност, функциониране на централата и ядрено гориво", каза той.

Представители на служебния кабинет казват, че България не може спре доставките на руско ядрено гориво. По време на среща на лидерите на държавите от Европейския съюз в Брюксел президентът Румен Радев каза, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

Николов коментира санкциите за корупция по глобалния закон "Магнитски", които САЩ наложиха на няколко души, свързани с енергетиката. По думите му "секторът е толкова голям, че може да захрани абсолютно всичко. Може да нахрани олигархични модели, мнения, търговски, политически лица", каза Николов.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- САЩ санкционираха пет души за корупция и прокарване на руски интереси. Трима от тях са бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов и Иван Генов – каква е ролята и влиянието на тези хора в енергетиката?

- За Румен Овчаров мисля, че е ясно. Той дългогодишен кадър в БСП, бивш енергиен министър. Има много ясни позиции относно ядрената енергетика. Интересни позиции относно природния газ от 2009 г. насам. За него имам впечатления от т.нар. „преговори в мола“ за съставяне на коалиционно правителство. Като ниво на влияние и като фигура в БСП мисля, че е ясно какво представлява той.

- Въпросът е като ниво на влияние в енергетиката. Питам ви като човек, който беше министър и успяхте да видите кои са силните хора в сектора и по какъв начин се опитват да прокарват влияние.

- Престоят е три месеца като заместник-министър и седем месеца като министър. Тъжното в цялата история е, че още като заместник-министър в служебния кабинет от май до септември 2021 г. в България [видях, че] няма особен интерес системата да бъде прозрачна и това, което се случва в нея да е видно за цялото общество. Бях с много резерви, тръгвайки от корпоративния сектор да имам допир с администрацията, знаейки стигмата и печатът, който е поставен върху начина на работа. Причината тогава да се съглася беше, че ще има пълна свобода и възможност да се комуникират данните и това, което се вижда.

От декември до август 2022 г. на фона на енергийните цени, които бяха тогава – нужда от компенсации, инфлация, ковид, война и много сериозна и добре подготвена опозиция, това, което екипът успя да свърши, не беше малко. Направихме всичко възможно, за да е видно на фона на трансформацията на сектора, плюс финансовите му резултати, да се постигнат неща, които да са общественополезни. Проблемът е, че когато се правят неща, които са общественополезни за България, те няма как да са полезни за тесен кръг от хора.

- Нека да поговорим за този тесен кръг от хора и тяхното влияние. Вие как го усетихте, докато бяхте в министерството?

- По време на криза натискът е по-невидим просто, защото трябва да се решават много проблеми. Това е доброто на проблемите, защото те много бързо излизат на повърхността и се вижда какво трябва да се свърши. Въпреки това секторът е толкова голям, че може да захрани абсолютно всичко. Може да нахрани олигархични модели, мнения, търговски, политически лица и т.н.

- В съобщението на министерството на финансите на САЩ има много конкретни неща. Включително и за г-н Николов, който беше директор във времето, в което вие бяхте министър...

- Само че технически.

- Но все така периодът, за който говорим стига до 2020 г., а може би и след това. В съобщението на Министерството на финансите на САЩ се казва че "Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Имаше ли проблем с тези договори за поддръжка във времето, в което вие бяхте в министерството?

- До 2020 г. не мога да коментирам, тъй като чисто оперативно двете основни неща, които се случиха в мандата на четворната коалиция в сектор енергетика бяха как да се постигне максимално бързо диверсификация. В ядрената енергетика за горивото, при природния газ – заради спиране на газоподаването от "Газпром експорт“.

След това се положиха странни усилия договорът с "Уестингхаус" да не се случи.

Относно ремонтите. Апетитите за ремонтите на АЕЦ "Козлодуй“ са ясни от много време, но основната задача на Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй“ беше да придвижат максимално бързо проекта за диверсификация. Това беше комуникирано до ниво премиер и Министерски съвет и както стана видно от изявление на текущия политически състав на Министерство на енергетиката, до последния ден се работеше в тази посока. След това се положиха странни усилия договорът с "Уестингхаус" да не се случи.

- От страна на кого са се положили тези усилия?

- От текушия министър.

- От Росен Христов?

- Да. Който принуди Европейската комисия няколко пъти да се изкаже, с меко казано, шамар за България и принуди дори парламентарната група на ГЕРБ да внася в Народното събрание решение за директно налагане на диверсификация с "Уестингаус", след като компанията беше наречена "неподготвена" и "неразполагаща със сертификати" и още куп глупости. Добрата новина е, че тази диверсификация се случи.

- Какво се промени, за да се промени и позицията на настоящия министър на енергетиката?

- Няма промяна на позицията. Има решение на Народното събрание и следствие на решението на Народното събрание, накъдето задуха вятърът, натам се застава. Удобно. В толкова голям сектор, с толкова тежки капиталови потоци, да си конформист е много лесно. Когато си конформист, лесно можеш да нахраниш този, който трябва, за да запази текущата ситуация.

- Понеже заговорихте за хранене. Ето какво още пише в съобщението на Финансовото министерство на САЩ: "Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците". Вие наясно ли сте със съществуването на такива договори и те действащи ли бяха в периода, в който вие бяхте министър?

- Със сигурност бяха действащи. Не съм наясно как са сключвани, защото са сключвани много назад във времето. Огромният проблем беше да не се забави проекта по диверсификация прекалено дълго, така че да не може да бъде изпълнен до 2024 г. Техническото изпълнение на самото задание е отнело 18 месеца. Т.е. целта със стартиране на нова процедура, защото старата не била конкурентна, е много проста - да се забави процеса така че да не могат да се разгледат анализите от Агенцията за ядрено регулиране. 2024 г. да се наложи да се смени горивото на пети блок, да отпадне процеса и да имаме нови три години със задължително ползване на руско гориво.

- Да обясним – 2024 г. е периодът, в който трябва да се подмени една част от ядреното гориво в пети блок на АЕЦ "Козлодуй", които биха могли да бъдат доставени от "Уестингхаус", защото са съвместими.

- Точно така. Те първо са съвместими. Второ, имаше достатъчно време да се разгледат анализите и Агенция за ядрено регулиране да предприеме всички необходими стъпки, за да се спазят всички необходими мерки за сигурността. Никой не е натискал за 100 процента зависимост под какъвто и да се флаг. България трябва да се възползва от отворен пазар, от мястото, на което се намира, и да има конкурентни процедури така, че да бъде запазен максимално добре държавния интерес.

- Разпределят ли се комисионни през договорите за доставки на ядрено гориво?

- Това не мога да кажа.

- До вас достигали ли са доклади?

- Не. Назад във времето договори и процедури са разглеждани единствено от гледна точка на финансовите потоци и резултатът, който е постигнат. И това важи за всички дружества. Като е спазвана веригата Министерство на енергетиката – Български енергиен холдинг като проверки. Във финансовите резултати, сравнено с това, което се случва на пазара, е ключът за това, ако има корупционни практики и те са в особено големи размери или поне частично е запазен интереса на България.

- Румен Овчаров каза в коментар по отношение на наложените санкции, че Кирил Добрев и заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков са тези, които управляват ядрената енергетика в България. Това така ли е?

- Не мога да кажа. Аз мога да дърпам много такива най-малки общи кратни между лицата, които говорят. Факт е, че излизайки, подобен тип санкции развърза езика на доста хора. По-късно Еленко Божков пък каза, че имал обща фирма с жената на Румен Овчаров по някое време. Аз презюмирам, че няма да си направиш обща фирма с непознат. След това, какви са му отношенията с Кирил Добрев - не знам. Присъствието на някои хора в политическия кабинет на Министерството на енергетиката също е странно.

Факт е, че в момента, в който две държави стратегически партньори на България - нещо, което е много важно и се пропуска лекичко, е, че Великобритания, успоредно с Щатите наложиха същите санкции. Причината тези лица да не са санкционирани в Европейския съюз, е просто, че има няколко държави - за съжаление, сред тях е България, които се опитват да бламират подобно законодателство в Европа. Но това ще се случи съвсем скоро. Тези лица практически няма да могат да съществуват във финансовия свят на Европа и въобще глобално.

Розовата приказка, че събудили се няколко човека в Щатите и решили да накажат няколко лица, защото пречели за прокарване на щатски интереси, е меко казано „ала-бала“.

Тоест, розовата приказка, че събудили се няколко човека в Щатите и решили да накажат няколко лица, защото пречели за прокарване на щатски интереси, е меко казано „ала-бала“. В един по-перфектен свят, когато партньорски служби работят с български служби, трябва да има паралел, по който се движат, трябва да има допирни точки. За съжаление, аз към момента такъв не виждам. Напротив, доста контрастно е поведението на локалните административни органи спрямо това, което ни се посочва от Европа и отвъд океана.

- Президентът Румен Радев каза, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика. Толкова ли сме зависими и проблем ли ще е да се съгласим с тези санкции?

- Има нещо много важно, което трябва да бъде казано в прав текст. Част от ремонтните дейности, поради спецификата на централата, трябва да се изпълнят с определен тип резервни части, които са руски. По времето на Министерство на енергетиката и към Министерство на икономиката се пускаше разрешение за искане на определени доставки от Русия. И това е факт.

Но това не обхващаше ядрено гориво тогава, а и не обхваща процедурите за ядрено гориво напред във времето. Т.е. трябва да се прави много ясна разлика между поддръжка, ремонтна дейност, функциониране на централата и ядрено гориво. Дали е възможно, или не, доколкото виждам примера на Чехия, виждам че всичко е възможно.

- Чехия, които приеха една част да са с „Уестингхаус“, друга част с френската компания „Фраматом“.

- Не е само въпроса в това. Румъния също подписа един стратегически договор с „Нюскейл“ още по времето на четворната коалиция и т.н. Т.е. колкото и арогантно да звучи, технологичното развитие в днешно време не мисля, че е приоритет на Русия. И най-добрите технологични решения не се раждат в източната част на света, а по-скоро в западната.

- Какво казвате, че по отношение на ядреното гориво ние нямаме проблем, но евентуално по отношение на части, компонентни, някакви текущи ремонти, ние все още трябва да разчитаме на ...

- Е, възможно да има нужда за кратък период от време да се разчита на руски резервни части. Да. Обаче това, което казвам е, че ако всеки нормален българин си отвори оценка и стойност на технологични компании в света, всички знаем къде са най-развитите и най-богатите, кои реално разполагат с технологии, които могат да заместят или да направят която и да е съществуваща технологии, функционираща по-добре.

- Има ли проблем с качеството на руското ядрено гориво?

- Не съм експерт в тази област и не мога да кажа, но мисля, че не. Същото важи и със спекулациите, че "Уестингхаус" не могат да изпълнят етапите по сигурността на доставката, което не е вярно.

- Към момента, в който Вие бяхте министър, имаше ли проблем с отработеното ядрено гориво. Защото има сигнали, които са на Георги Касчийски, бившият директор на Агенцията за ядрено регулиране, който беше казал, че ние сме се превърнали в бунище за подобен тип отпадъци още по времето на ГЕРБ, когато Теменужка Петкова беше енергиен министър, т.е. още от тогава Русия не си взема отработеното ядрено гориво. Съществува ли проблем с връщането му в Русия?

- Проблемът с връщането в Русия, мисля че не съществува. Проблемът е относно регулация на европейско ниво и той не е само за България и трябва да се погледне в много детайли. Това е факт, защото всяка една ядрена държава, по описание, цитирам по памет - има цяла директива, трябва само да съхранява, заравя или по някакъв начин да намира решение за ядреното гориво. При положение, че има подобни хранилища в Швеция и Финландия, доколкото съм запознат, трябва просто да се промени регулацията, така че да се дава възможност да се правят подобен тип споразумения с други държави членки.

- От началото на войната на Русия срещу Украйна, ние извозваме ли към Русия по договор?

- Мисля, че да. Мисля, че няма проблем.

- Извозва се? И не се складира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“?

- Сега, за последните три тримесечия не мога да отговоря, но докато бяхме в кабинета, нямаше казус.

- Прокуратурата каза, че започва разследване срещу Вас. Вие знаете ли какви са точно обвиненията?

Обвиненията звучат обосновани по странен начин.

- Ние не получихме пълния пакет материали, което за мен е странно. Аз не съм юрист, но е факт, че базисно обвиненията звучат обосновани по странен начин. Когато станат налични целият пакет документи, предполагам, че ще има някакви по-детайлни изводи. Но всъщност аз знам какво стана в Министерството на енергетиката от декември до август месец и няма нещо, което да не е съответствало А) на европейските регулации, B) на българския закон, C) на държавния интерес.

- Може ли да обясните принципно как действа доставката на газ от хранилището в Чирен? Защото сега обяснението за по-високите цени на газа е, че понеже в Чирен е нагнетен газ на по-висока цена, заради това цената на газа е по-висока въпреки по-ниската цена, която е на борсата. Как точно се снабдяват потребителите с този газ от Чирен и възможно ли, след като сега е по-ниска другата цена, този газ в Чирен да си го пазим за някакъв друг момент?

- Естествено, че е възможно. Как беше - имаше една приказка за оправданията. Това е много лесен въпрос за следващото Народно събрание: колко процента е в общия микс Чирен като консумация за крайните потребители? Ако е 5% или 10%, значи има 5% или 10% върху тежестта на цената. И колко е отклонението на цената в Чирен спрямо това, което е купувано.

Като хранилище Чирен може да бъде използван и като стратегически резерв, и като балансьор. Когато през лятото се случи това, което се случи в Европа, аз няколко пъти съм заявявал и дори го има стренограмирано в заседания на Министерски съвет, че това, което прави Европа, не е разумно, и че е по-добре да се изчака, за да се нагнети хранилището в определен период, когато цената ще е по-ниска. И цената падна по чисто пазарни механизми.

Проблемът беше - и с това съм съгласен - че не може да се гледа на стратегически ресурс чисто като стока, която има само цена. Имаше директива от страна на Европейската комисия, както помните, че до определен период трябва хранилището да се запълни на 90%. Тази директива от България беше спазена във възможно най-късния момент, така че да се хване възможно най-ниската цена. Тоест, всички бяха напълнили вече на високите цени между юни и август, ние пълнехме до последно, така че да може да хванем малко по-ниска цена. Ако сравните цената на хранилището в България, което е нагнетено, с всяко едно друго хранилище в Европа, ще видите разликата.

Това е относно дали сме запазили конкурентноспособността на микса в България спрямо други държави от Европейския съюз. Оттам нататък защо след като от началото на месец октомври, след пускането на гръцката връзка, която между другото беше оставена на 99.9%, въпреки че един друг министър твърдеше друго, пък не беше ясно дали са се разбрали с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който твърдеше трето и т.н., но както и да е.

Пуска се гръцката връзка, има разписани договори с партньорите ни в Азербайджан, които са от предходния кабинет, не от текущия. От предходния. Цената пада. Започва да влиза цялото количество азерски газ. Защо в момент на излишък на пазара и в момент, в който има безкрайно количество и безкрайно много търговски партньори, от които може да се купува, цената на "Булгаргаз", която предлага към крайните потребители, е по-висока от борсова цена? При положение, че обемът, който търгува "Булгаргаз" е достатъчно голям и може да се търгува в достатъчно дългосрочен хоризонт. Това първо.

И второ, което е по-неприятно в дългосрочен план. Когато това се случи на "Булгаргаз", ефектът на пазара е, че търговците, които са по-ефективни, включително и така разразилата се полемика около МЕТ и други търговци, те печелят пазарен дял за сметка на "Булгаргаз". Тоест държавното дружество губи своя интерес.

- В момента какво се случва?

- Това се случва.

- А може ли да кажете, ако разполагате с данни, каква е моментната ситуация?

Януари месец дори "Булгаргаз" беше принуден да продава на загуба.

- В момента е ситуация, че януари месец дори "Булгаргаз" беше принуден да продава на загуба. Толкова неефективен беше миксът. Това е едно. Второ – след като говореха за посредници, това, което няма дефиниция дори в България, как така точно компанията, която е дефинирана като посредник, която давала комисионни и не знам какво правила и не знам защо правила, февруари месец същата компания снабдява "Булгаргаз" с половин карго. Как е възможно това?

- Можете ли това да го обясните с по-прости изречения? Какво точно се случва?

- МЕТ бяха обвинени, включително и стария екип, включително вероятно и аз, не знам, че едва ли не компанията е използвана като подставено лице за комисионни.

- Да, като свързана с "Газпром".

- Като свързана с "Газпром", като използвана за не знам си какво и т.н. Същата компания в момента снабдява "Булгаргаз". Това как си го обясняват хората? Или въобще как го обясняват хората, които твърдят, че имало нещо нередно в тази компания. Как обясняват това, че от много години насам за пръв път "Булгаргаз", въпреки че е по време на най-тежката криза и по време на войната, разликата в цената за българските потребители беше най-широка, тоест ефективността за България беше най-добра, и се казва, че сме направили нещо грешно?

Как сега, когато можеш да купиш буквално от всеки и буквално навсякъде на борсова цена, цената на "Булгаргаз" е над борсовата? Защо? При положение, че от Азербайджан вече влизат пълните количества. Защо?

И това са простички въпроси. Някой се опитва много целенасочено да обясни, че енергетиката е квантова физика, никой не я разбира и т.н. Всъщност енергетиката е в момента в трансформация и е много математика, и много финанси, нищо повече. И тя може да стане безкрайно прозрачна. Само че ако стане безкрайно прозрачна, тя ще е в полза на гражданите. Ще може да има контрол.

- Да обобщим. Искате да кажете, че в момента се води политика, на базата на която държавното предприятие "Булгаргаз" губи пазарен дял за сметка на по-атрактивно предлагани цени от частни компании и други?

- Те не са атрактивно предлагани цени от някой си. Това са цени на борса.

- Да де, но някой ги внася в България.

- Има търсене и предлагане навсякъде в Европа. Може да се закупи на такава цена, на каквато е на борсата. Под нея малко, малко над нея – зависи от субпродукта, който се купува.

Това, което казвам е, че в следващите периоди, в следващите тримесечия, шестмесечия, година, когато се сравни обемът, който е успял да реализира "Булгаргаз", с финансовия резултат, който е успял да реализира "Булгаргаз", и се сравни с това, което се е случвало назад във времето, ще има спад на обема и спад на финансовия резултат.

- Последно да ви питам. Това, за което вас ви обвинява настоящият служебен министър на енергетиката, който продължава да твърди това, което е невярно – че ние сами сме се отказали и сме си спрели газа от Русия е, че всъщност през посредници цената е била много по-висока и всъщност сме внасяли руски газ, пък те сега искат сертификат за произход и газът, който идва в България не е руски. Което е реалното прилагане на санкциите.

- Няма такова изискване по регулация в КЕВР, първо. Второ, относно твърденията на текущия министър – той твърдеше, че без "Газпром" няма да изгрее слънце, твърдеше, че процедурата с "Уестингхаус" е направена непрозрачно, разписа с "Уестингхаус". Твърдеше, че дерогацията на "Лукойл" е за всичко, но Европейската комисия каза, че не може да чете правилно, очевидно английски език. И какви ли не още твърдения.

Дори вече не искам да си спомням, защото то е тъжно. Защото тя сметката набъбва, а сметката се плаща от тези, които работят в България. Когато "Газпром" решава да не изпълни договора си, задължение на българската страна е да прави всичко възможно, за да се спази договорът до последната буква, така че да може да предяви претенциите си. И да си получи това, което ѝ е взето, това, което не е доставено и там, където има пропуснати ползи.

Напъните да се обезсили позицията на България са видни. Дали ще са успешни с едно обвинение срещу мен или срещу екипа ми, предстои да видим.

Напъните да се обезсили позицията на България са видни. Дали ще са успешни с едно обвинение срещу мен или срещу екипа ми, предстои да видим. Аз лично за себе си в персонално качество нямам каквото и да е притеснение. Въпросът е как цялото това нещо се отразява финансово върху българската енергийна система. И дали реално някой ще поеме отговорност, ако потенциалните ползи за "Булгаргаз" не бъдат добити заради подобни изпълнения на българската прокуратура или на други административни органи.

Въпросът сега е много интересен защо след като Путин сам отмени декрета си, няма нито доставка от "Газпром", то в момента може да се плаща по нормалния начин, по договор и т.н., нито предявени претенции от страна на "Булгаргаз" към "Газпром", нито, доколкото знам, има комуникация с Европейската комисия относно колективен иск, нито подготовка с локален консултант. Нищо.

Тоест ние сме съгласни и живеем спокойно с мисълта, че "Газпром" са решили да не ни доставят нещо, като вероятно по-силна страна по договора или не знам, и не предприемаме никакви стъпки.

Всъщност България е в изключително силна позиция спрямо "Газпром" по договора си. Защото всички заявки са изпълнени, направени, на ежедневна база, договорът е спазен до последната буква.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG