Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на културата твърди, че няма основание да освободи директора на Народния театър


Служебният министър на културата Найден Тодоров
Служебният министър на културата Найден Тодоров

Министърът на културата Найден Тодоров каза пред БНР в неделя, че няма основание да освободи директора на Народния театър Васил Василев.

Новината идва, след като преди дни главният режисьор на театъра Александър Морфов беше уволнен от Василев. Това доведе до няколко граждански протеста.

"Личното ми мнение е, че уволнението на Александър Морфов не трябваше да се случва по подобен начин", каза Тодоров. Той добави, че артистите, които заюитават Морфов, са поискали от него да освободи директора на театъра, въпреки че според него няма основание за това. "Говорим за линч, а това е обратното на правовата държава, към която се стремим", каза още той.

"Стотици хора се уволняват". Василев се обясни, подкрепата за Морфов продължава
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

"Проблемът в момента в Народния театър е разделението, което се получава между артистите, хора, които работят заедно, започват да не си говорят, да се гледат накриво", добави Тодоров, като каза и че ще се опита да говори и с двете страни по случая.

"Много голям чадър"

Също в неделя Александър Морфов даде интервю пред бТВ, в което каза, че "ситуацията в Народния театър е като в държавата: един самопровъзгласил се диктатор управлява с всички номенклатурни канцеларски номера, а неговите хидри подслушват, гонят, унижават".

По думите на режисьора първият ход на директора е бил да "купи" членове на трупата, като им предложи премии между 8 хил. и 18 хил. лв и предположи, че театърът ще фалира през април. "Явно има много голям чадър, който го защитава - президента, ДПС и Сараите, от трета страна моите отдавнашни приятели от ГЕРБ и Бойко Борисов", каза още Морфов.

Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен във вторник за уронване на престижа на директора. От октомври насам режисьорът протестира срещу назначаването на бившата пиарка на ДПС Велислава Кръстева на поста пиар на Народния театър. Във вторник самата Кръстева съобщи, че от 1 март вече няма да е част от екипа на театъра, но не е уволнена, а е приела предложението на директора да напусне. В края на седмицата се проведоха три поредни протеста пред сградата на Народния театър.

Бившият министър на културата Велислав Минеков написа преди месеци във Фейсбук, че директорът Васил Василев трябва да бъде уволнен. По-късно Минеков се оказа единственият сменен министър в новото служебно правителство на Румен Радев.

Велислава Кръстева е бивш пиар и народен представител от ДПС. Въпреки избухналия конфликт, миналия месец тя отново е взела участие в партийно събитие на ДПС във Велико Търново, където е изнесла доклад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG