Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай допусна "конфронтация", ако САЩ не променят отношението си към Пекин


Китайският външен министър Цин Ган.
Китайският външен министър Цин Ган.

Китай предупреди, че може да се стигне до "конфликти и конфронтация", ако Съединените щати не променят "изкривеното" си отношение към Пекин. Думите от вторник са на новоназначения министър на външните работи на азиатската страна Цин Ган.

Новината идва на фона на съобщение на Ройтерс от началото на месеца, че САЩ проучват позициите на близките си съюзници дали биха подкрепили санкции срещу Китай, ако той прибегне до военна помощ за Русия във войната ѝ срещу Украйна. Официално Китай отхвърли подобни подозрения за въоръжаване на Москва.

Цин Ган защити във вторник близките връзки на страната си с Русия и позицията за войната в Украйна, която Пекин отказва да осъди категорично, въпреки че говори за "диалог" за прекратяването ѝ. И коментира темата в контекста на ситуацията с Тайван. "Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, а продължават да продават оръжия на Тайван?", каза Цин на пресконференция на годишната среща на парламента в китайската столица.

Пекин смята Тайван за част от Китай и настоява за "обединяване", докато САЩ подрепят отделилата се през 1949 г. по време на гражданската война територия.

САЩ се занимават с потискане и сдържане на Китай, вместо да участват в честна, основана на правила конкуренция, добави още външният министър Цин Ган.

Цин каза също, че "невидима ръка" подтиква към ескалация на войната в Украйна, "за да обслужва определени геополитически планове", без да уточнява кого има предвид.

Той повтори призива на Китай за диалог за прекратяване на войната.

Миналата година, седмици преди нахлуването на Русия в Украйна, Пекин и Москва сключиха споразумение за партньорство "без граници". Оттогава Си Цзипин разговаря няколко пъти с Владимир Путин, а в края на февруари предшественикът на новия външен министър на страната Цин - Ван И, беше в Москва.

Отношенията между Вашингтон и Китай се влошиха допълнително миналия месец, след като САЩ и Канада свалиха балони край източното крайбрежие на САЩ. Правителството на САЩ обяви балона за шпионско съоръжение за събиране на информация. Пекин настоява на версията си, че балонът е метеорологично съоръжение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG