Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът одобри за втори път предложението за механизъм за разследване на главния прокурор


Служебният министър на правосъдието Крум Зарков
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков

Служебното правителство одобри повторно предложението на министерството на правосъдието за законови промени, регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор. Това съобщи правосъдният министърът Крум Зарков на пресконференция в сряда.

Новината идва, след като в края на януари Народното събрание не успя да приеме въпросния механизъм. Преди това законопроектът с промените беше изготвен от правосъдното министерство и одобрен от кабинета през декември.

Липсата на механизъм за разследване на главния прокурор е критикувана от редица международни организации, а въвеждането му е условие България да получи достъп до останалите пари по Плана за възстановяване.

В предложението, което беше гласувано от Министерския съвет в сряда, има само минимални промени в сравнение с първата версия, одобрена през декември. Остава идеята наказателен съдия от Върховния касационен съд, апелативен съд или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия да може да ръководи разследване срещу главния прокурор, ако възникнат предпоставки за това. Идеята е човекът, който разследва главния прокурор, да не е негов подчинен.

"Това не е цялата съдебна реформа, но без този законопроект съдебна реформа няма да има, защото това е лакмуса за политическа воля", каза Крум Зарков след края на заседанието на Министерския съвет.

Той добави, че се надява промените да бъдат приет още в първите месеци на бъдещото Народно събрание.

При предишния опит за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор се стигна само до гласуване на първо четене. Първо обсъждането в правната комисия беше отложено по предложение на ГЕРБ. След това законопроектът беше приет с гласовете на „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и част от ГЕРБ. ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ се въздържаха.

До второ четене в правната комисия на парламента така и не се стигна, след като нейният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ отказа разглеждането им да мине по-бързо, а само няколко дни след това президентът Румен Радев разпусна Народното събрание.

Тогава Чолаков обясни отказа си с правилника на парламента, но беше разкритикуван, че е позволил бързото разглеждане на други законопроекти като например промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG