Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна потвърди самоличността на разстреляния украински войник


Украинският военнопленник мигове преди да бъде застрелян, след като казва "Слава на Украйна!".
Украинският военнопленник мигове преди да бъде застрелян, след като казва "Слава на Украйна!".

Министерството на правосъдието на Украйна потвърди, че войникът, чийто предполагаем разстрел се вижда на видео в социалните мрежи, е служещият в Териториалната отбрана на Черниговска област Александър Мациевский.

Новината за самоличността на войника идва след съобщения по-рано, че става въпрос за друг човек, служещ в 30-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна. На видеото, заради което властите в Киев започнаха разследване, се вижда невъоръжен украински военнопленник, който казва "Слава на Украйна!", след което е застрелян с картечници.

В сряда от Териториалната отбрана на Украйна съобщиха, че убитият е 43-годишният Александър Мациевский, боец от 163-ти батальон на 119-та отделна бригада на Териториалната отбрана на Черниговска област. Оттам казаха още, че Мациевский е бил разпознат от майка си и синовете си.

В четвъртък заместник-министърът на правосъдието на Украйна Андрий Гайченко потвърди информацията.

"Криминалисти потвърдиха самоличността на загиналия герой с помощта за фотопортретен анализ", написа Гайченко във Фейсбук.

Видеото с убийството беше масово разпространявано в понеделник. Украинските власти обвиниха руските сили за случая и казаха, че видеозаписът е доказателство за "поредното военно престъпление на Русия".

Външният министър Дмитро Кулеба призова Международния наказателен съд да започне собствено разследване. Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG