Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът в САЩ поиска разсекретяване на информацията за произхода на COVID-19


Графит на стена в Ню Йорк

Конгресът в САЩ подкрепи разсекретяването на информацията за произхода на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Камарата на представителите на САЩ гласува единодушно в петък законопроект, с който да изиска от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс да разсекрети информацията за произхода на COVID-19.

Така решението, подкрепено от 419 представители, увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да позволи нейното публикуване. Президентът на САЩ има възможност или да подпише законопроекта, или да му наложи вето.

Досега разузнавателните органи на САЩ не успяха да излязат с единно заключение по въпроса за произхода на COVID-19. Хипотезите са сведени до две - вирусът или е преминал от заразено животно в човека, или е тръгнал от китайска лаборатория в Ухан.

През февруари Министерството на енергетиката на Съединените щати излезе със становище, че инцидент в лаборатория в Китай най-вероятно е причинил пандемията от COVID-19. Заключението му е направено "на база на нови разузнавателни данни".

В публикация на The New York Times обаче служители, чели доклада, казват, че Министерството на енергетиката е направило преценката си с "ниска увереност". Пред изданието те не са пожелали да разкрият какви са били разузнавателните данни.

На този етап от Белия дом не са отговорили на искането от медии за коментар относно намеренията му към приетия законопроект за разсекретяване на данни.

Дебатът за произхода на пандемията от коронавирус е силно политизиран във Вашингтон, откакто бяха докладвани първите случаи на заразени хора в китайския град Ухан в края на 2019 г. Това се случва на фона на призиви както от демократи, така и от републиканци да се даде по-силен отпор на Китай във влошаващите се отношения между двете държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG