Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инцидент в лаборатория най-вероятно е причинил пандемията от COVID-19, казаха САЩ


Заключенията на Министерството на енергетиката идват от неговата мрежа от национални лаборатории, които провеждат биологични изследвания

Инцидент в лаборатория в Китай най-вероятно е причинило пандемията от COVID-19, съобщи Министерството на енергетиката на Съединените щати в неделя. Заключението му е на база на нови разузнавателни данни, въпреки че разузнавателните агенции на САЩ остават разделени за произхода на вируса, съобщава New York Times.

Промяната в заключението на министерството, което преди това не успя да стигне до заключение за появата на вируса, е отбелязана в документа от 2021 г. на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

След тримесечни проучвания тогава разузнавателните органи на САЩ не можаха да излязат с единно заключение по въпроса за произхода на COVID-19. Разглежданите хипотези бяха сведени до две - вирусът или е преминал от заразено животно в човека, или е изтекъл от китайска лаборатория в Ухан, но нито една взе превес.

Според служители, чели класифицирания доклад, Министерството на енергетиката е направило преценката си с "ниска увереност". Пред изданието обаче те не са пожелали да разкрият какви са били разузнавателните данни.

Заключенията на Министерството на енергетиката идват от неговата мрежа от национални лаборатории, които провеждат биологични изследвания, отбелязва New York Times. Изводите преди бяха направени по-скоро на традиционното разузнаване или прихващане на комуникации.

Различните отдели на разузнаването на САЩ са стигнали до различни преценки за произхода на пандемията, се посочва в новия доклад. Министерството на енергетиката сега се присъединява към Федералното бюро за разследване (ФБР), като казва, че вирусът вероятно се е разпространил чрез инцидент в китайска лаборатория.

Четири други агенции, заедно с национален разузнавателен панел, все още смятат, че пандемията вероятно е резултат от естествено предаване, а две не са решили.

Въпреки различните анализи на агенциите, актуализацията потвърждава съществуващия консенсус между тях, че COVID-19 не е резултат от китайска програма за биологични оръжия, казват хората, които са чели секретния доклад.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е отказал да потвърди или отрече информацията пред Си Ен Ен в неделя. ФБР отказва коментар.

Случаите на COVID-19 станаха известни в края на 2019 г., когато нарастващ брой хора в китайската провинция Ухан се оказаха заразени с неизвестен на науката коронавирус със смъртоносен ефект и бързо разпространение.

През май 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия. Месеци по-късно експертите заключиха, че вирусът най-вероятно има органичен произход, но СЗО и отделни държави започнаха проучвания за това какъв точно е той.

Към средата на 2020 СЗО смяташе, че лабораторният генезис на COVID-19 е "извънредно малко вероятен". Учените загубиха тази сигурност едва когато в началото на 2021 г. стана ясно, че трима души от лаборатория в Ухан са били заразени още през ноември 2019 г., пише Би Би Си.

През май 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън възложи на разузнавателните служби да проучат въпроса с произхода на вируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG