Връзки за достъпност

Извънредни новини

Непълнолетен критик на Путин, осъден на принудително лечение, избяга от Русия


Ярослав Иноземцев
Ярослав Иноземцев

16-годишен ученик от Волгоград, който беше осъден на принудително лечение заради тероризъм, беше изведен от Русия от доброволци на антивоенна организация, съобщи Current Time.

Тийнейджърът Ярослав Иноземцев, получил присъда за подготовка на нападение срещу училище, беше изведен заедно със семейството си от страната от правозащитници и участници в проекта "Дозор" във Волгоград.

През юли 2022 г. Южният окръжен военен съд в Ростов на Дон призна 16-годишния Ярослав за виновен в опит за терористичен акт, незаконно притежание на взривни вещества и производство на взривни устройства. Съдът постанови младежът да бъде изпратен в "специална болница за принудителни медицински мерки".

Иноземцев е арестуван през юни 2020 г., когато е едва на 14 години. По време на обиска силите за сигурност изземат "самоделно взривно устройство", което по думи на адвоката му е било фойерверк и е щяло да стигне само за "взривяване на картонена кутия". Разследването смята, че тийнейджърът е планирал терористична атака в училището си.

След година престой в следствения арест, младежът е освободен, но в края на октомври 2021 г. отново е арестуван. Съдът не обръща внимание на заключение на психиатричната болница, което показва, че тийнейджърът не е разкрил обществено опасни поведенчески тенденции.

През ноември 2021 г. Иноземцев е преместен в психиатрична клиника, но през януари миналата година съдът му разрешава да се прибере вкъщи със забрана за определени дейности.

Правозащитни организации определят следствието срещу тийнейджъра като скалъпено, като според тях истинската причина за делото са критични публикации на ученика в социалните мрежи срещу президента Путин и политиката на Кремъл.

На 11 март проектът "Дозор" публикува видео с Иноземцев, който казва, че се чувства добре и благодари на хората, помогнали на него и семейството му да напуснат Русия.

"Искам да кажа на всички, че съм невинен. Цялото дело срещу мен беше нагласено. Аз бях обикновен тийнейджър с обикновени хобита. Решиха да ме направят терорист заради моите антиправителствени и антипутински публикации в социалните мрежи", казва във видеото Иноземцев.

По думите му по време на процеса той е бил посъветван от адвоката си да не говори за това, за да не бъде политизирано допълнително делото срещу него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG