Връзки за достъпност

Извънредни новини

Износът на оръжие от Русия страда, расте вносът в Украйна, показва доклад


Докато се бори с пълномащабната инвазия на руските сили, Украйна стана третият по големина вносител на оръжие в света, придобивайки западни оръжейни системи, като ракетни установки HIMARS (на снимката).
Докато се бори с пълномащабната инвазия на руските сили, Украйна стана третият по големина вносител на оръжие в света, придобивайки западни оръжейни системи, като ракетни установки HIMARS (на снимката).

Делът на Русия в световния износ на оръжие намаля рязко през последния петгодишен период, показва доклад на Стокхолмския международен институт по проблемите на мира (SIPRI), съобщи Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Като причина за ограничените продажби на руско оръжие в чужбина в доклада се посочват западните санкции срещу Москва и собствената нужда на Кремъл да пести оръжия за продължаващите военни усилия в Украйна. Повече от година продължава агресивната непровокирана война на Русия срещу Украйна.

От 2018 - 2022 г. делът на Москва в глобалния износ на оръжие е намалял до 16% от 22% през 2013 - 2017 г., се посочва в доклада на SIPRI, публикуван в понеделник.

Междувременно Съединените щати остават световен лидер в износа на оръжия, като делът им нараства до 40% от 33% през предишния наблюдаван петгодишен период.

"Вероятно нахлуването в Украйна допълнително ще ограничи износа на оръжия от Русия", каза Питър Веземан, старши изследовател на SIPRI.

По думите му се е получило така, защото Русия ще даде приоритет на доставките на въоръжените си сили, а търсенето от други държави ще остане ниско поради търговските санкции срещу Москва и нарастващия натиск от страна на САЩ и техните съюзници да не купуват руско оръжие.

Докладът отбеляза още, че износът на оръжия в световен мащаб отдавна е доминиран от Съединените щати и Русия, като двете страни са на първо и второ място през последните три десетилетия.

Но изоставането на Русия спрямо Франция, която е на трето място като износител намалява, като делът на Париж се повишава до 11% от 7,1% за 2013 - 2017 г.

"Това изглежда вероятно ще продължи, защото до края на 2022 г. Франция имаше много повече неизпълнени поръчки за износ на оръжия, отколкото Русия", каза Веземан.

За периода 2018 - 2022 г. износът на оръжие от САЩ се увеличава с 14% от периода 2013-17 г., докато износът на Русия се срива с 31%. Износът на Франция нараства с 44% процента, главно към държави в Азия, Океания и Близкия изток.

Индия е получила 30% от изнесените от Франция оръжия през последните пет години, изпреварвайки Съединените щати като втори по големина доставчик на оръжия за Ню Делхи, отбелязва доклада.

Русия все пак остава най-големият доставчик на оръжия за Индия и успява да увеличи продажбите за две големи нации - Китай с 39% и Египет с 44%.

Европа увеличава с 65% вноса на оръжие

Украйна пък става третият по големина вносител на оръжие в световен мащаб през 2022 г., докато Киев продължава да се бори срещу пълномащабното нахлуване на руските сили.

"В резултат на военната помощ от САЩ и много европейски държави след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Украйна стана третият по големина вносител на големи оръжия през 2022 г. (след Катар и Индия)", пише в документа.

В него се казва, че Украйна представлява 2% от световния внос на оръжия през петгодишния период.

Европейските страни от НАТО са увеличили вноса на оръжие с 65%, "тъй като се стремят да укрепят арсеналите си в отговор на предполагаемата повишена заплаха от Русия", се казва още в доклада.

"След инвазията на Русия в Украйна, европейските държави искат да внасят повече оръжия, по-бързо", каза Веземан.

Увеличението в Европа идва на фона на спад с 5,1% за петгодишния период на глобалното ниво на международните оръжейни трансфери.

SIPRI е независим международен институт, създаден през 1966 г. и фокусиран върху изследванията на конфликти, въоръжения, контрол на въоръженията и разоръжаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG