Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Или аз нещо не съм в ред". Няколко думи на Гари Линекер, които разтресоха цяла държава


Гари Линекер е основният водещ в най-голямото коментарно предаване за футбол на Би Би Си "Мачът на деня" от близо три десетилетия

Водещ в телевизия изразява мнение, което не се харесва на управляващите. Ръководството на медията временно го отстранява. Скандалът се замита и всичко е спокойно? Не, защото това не е България, а Великобритания, телевизията е Би Би Си, а водещият е световната футболна легенда Гари Линекер.

Всичко започна заради този туит от 7 март.

„Няма някакъв огромен наплив. Приемаме по-малко бежанци в сравнение с всяка друга голяма европейска страна. Това е просто една неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора, написана с език, който не е по-различен от използвания в Германия през 30-те, или аз нещо не съм в ред?“

Тази публикация е вече скрита, но последствията от нея ще имат доста по-дългосрочен ефект. Историята се превърна в основна тема в Обединеното кралство, а очакванията са заради нея да се промени ключов за правителството закон, както и начина, по който действа една от най-големите медии в света.

Става въпрос за написаното от бившия английски футболен национал и настоящ коментатор в Би Би Си Гари Линекер, реакцията на ръководството и служителите на британската медийна корпорация, както и реакцията в британското общество.

Малко след публикацията си Линекер беше временно отстранен, но три дни по-късно и възстановен на позицията си. Той получи подкрепа от всички свои колеги, работещи в спортните отдели, които отказаха да работят до неговото възстановяване, което доведе до безпрецедентна тишина в ефира.

Стигна се до искания за оставките на изпълнителния директор и цялото ръководство на медията, финансирана от британските данъкоплатци. В седмица на „несъразмерно отразяване“, според самия Линекер, историята повдигна множество въпроси за начина, по който оперира 100-годишната институция, как и дали водещи и сътрудници, които не работят в новинарския ѝ отдел, могат да коментират теми в социалните мрежи, както и намесва ли се правителството в дейността на Би Би Си.

Наложи се по темата да говори и премиерът на страната Риши Сунак, който опита да свали напрежението в създалата се ситуация и да реагира на атаките срещу „Даунинг стрийт“ 10.

Какъв е законът за миграцията? Защо скандалът с Линекер стана толкова голям и останаха ли съмнения в политиката на безпристрастност на Би Би Си? Отговорите са в следващите редове.

Кой е Гари Линекер

Гари Линекер е един от най-успешните и най-известни футболисти в историята на английския футбол. Той е голмайстор на Англия с три различни клуба, четвъртият по резултатност реализатор в историята на националния отбор на страната, носител на „Златна обувка“ на Световни футболни финали, както и един от малкото англичани, постигнали успех във футбола извън Острова.

След като приключва активната си спортна кариера през 1994 г., той става коментатор и анализатор в медиите, като започва от Радио 5 на Би Би Си. Малко по-късно става и водещ в популярната програма „Мачът на деня“, чието основно лице е и до днес, преди през миналата седмица да бъде отстранен. Това е рекорд за най-дълго време на екран в историята на предаването. Линекер е и основен коментатор на Би Би Си по време на най-големите турнири като Световни и Европейски първенства по футбол. Носител е и на Ордена на Британската империя.

„Да спрем лодките“ и критичният туит

Повод за развилия се сюжет стана предложеният от британското правителство закон срещу нелегалната миграция или, както самото правителство го нарича, закон „Да спрем лодките“ (Stop the boats). Според „Даунинг стрийт“ 10 подобно законодателство е било сред петте приоритета на премиера Риши Сунак при встъпването му в длъжност.

Според текстовете на закона всеки, който влезе нелегално в Обединеното кралство и е преминал през „безопасна страна“, ще бъде депортиран към родината си или към „безопасната“ трета страна, без да има право да поиска убежище. Правителството оправда нуждата от подобен закон с „наплива на мигранти“. В този контекст се споменава дори и помощта, която държавата оказа на бежанците от войната в Украйна.

Законът беше оповестен на 7 март, а вътрешната министърка Суека Брейвърман дори записа специално видеообръщение.

Всъщност първият коментар на Гари Линекер по темата е именно заради това обръщение на Брейвърман.

„О, небеса, това е повече от отвратително“, написа той в публикация, която още стои на профила му в Туитър.

Час по-късно Линекер публикува и туита, станал повод за отстраняването му, в който сравнява реториката на правителството с тази в Германия през 30-те години на 20 век.

Реакцията на Би Би Си и съмненията за намеса на правителството

Профилът на Линекер в Туитър е следван от 8,8 млн. души и думите му бързо набраха популярност. Стотици хора започнаха да коментират публикацията, но освен за позитивни отзиви, тя стана повод за сериозна критика, при това от най-високо ниво.

Вътрешната министърка Брейвърман коментира, че думите на водещия на телевизията са „разочароващи“, а от „Даунинг стрийт“ нарекоха коментарите на футболната легенда „недопустими“. От правителството изрично посочиха, че ситуацията следва да бъде разрешена от ръководството на Би Би Си, но с това критиките на представители на Консервативната партия не спряха.

Получи се така, че новината за развитието на случая заради думите на Линекер, стана по-популярна от новината какво всъщност прави правителството. На заден план останаха и всички други събития във Великобритания.

В разгара на всичко това дойде и съобщението от Би Би Си, че телевизията обсъжда случая със самия Линекер. По данни на реномираното издание Обзървър водещият е бил уверен, че срещу него няма да бъдат предприети действия. В петък обаче дойде съобщението, че медията отстранява Линекер от „Мачът на деня“, докато „бъде намерено разрешаване на ситуацията“. Мотивът е, че коментарът нарушава правилника на медията за това нейните служители да остават безпристрастни.

Правилото за безпристрастно отразяване на новините е фундаментално за работата на Би Би Си. Медията има подробни, но според някои анализатори не изцяло ясни правила по въпроса.

Според Обзървър и други британски издания, както и коментиращите в социалните мрежи, реакцията е създала сериозни съмнения, че правителството пряко се е намесило в редакционната дейност на обществената медия.

Съмненията се засилват и от това, че самият председател на борда на Би Би Си и бивш банкер Ричард Шарп, е обвиняван с връзки с управляващата Консервативна партия. Едната причина е, че Шарп оказва помощ на бившия премиер Борис Джонсън за осигуряване на заем от 800 хил. лири във времето, в което Джонсън заема премиерския пост. Шарп не оповестява тази информация в периода, в който тече процедурата за избирането му на поста в Би Би Си през 2021 г.

През годините той същото така е дарил повече от 400 хил. лири на Торите.

Лидерът на Лейбъристите Киър Стармър директно обвини ръководството на медията, че се е поддало на натиска на консерваторите. Либералдемократите направо поискаха оставката на Шарп, а техният призив беше повторен и от бивши високопоставени лица от медията. Премиерката на Шотландия в оставка Никола Стърджън също критикува обществената телевизия.

Ефир без глас, бойкот и „тежки времена за Би Би Си“

Веднага след като отстраняването на Линекер беше оповестено, последва реакция от работещите в спортната редакция на медията. Неговите съводещи и също бивши играчи Иан Райт, Алън Шиърър и Джърмейн Джинас казаха, че спират участието си в „Мачът на деня“ в знак на солидарност с колегата си. Подобна беше реакцията и на водещи в други спортни предавания, както и на живите спортни включвания по Радио 5 на Би Би Си. Спортното съдържание беше излъчено или на запис, или без никакъв коментар в ефир, а само със звука от публиката на стадионите.

Резултатът от реакцията на работещите в Би Би Си доведе до това, че генералният директор Тим Дейви се извини на зрителите, които ползват платените услуги на медията, че не са получили очакваното.

Както той, така и Шарп обаче подчертаха, че въпросът с оставките им не стои на дневен ред.

Това бяха тежки времена за Би Би Си.

„Това бяха тежки времена за Би Би Си“, каза още Дейви, който отхвърли обвиненията, че медията е взела страна или е ограничила правото на изразяване.

Солидарността с Линекер не дойде само от настоящите му колеги. От Английската Висша лига, в координация с асоциацията на професионалните футболисти в Англия, взеха решение, че всички състезатели и треньори няма да говорят пред микрофоните на Би Би Си преди и след мачовете от кръга в първенството. Един от първите мениджъри, който взе отношение по темата, беше този на „Ливърпул“ Юрген Клоп.

„Не мога да видя никаква причина, поради която някой може да бъде накаран да напусне заради казаното. Ако правилно разбирам, това е мнение, свързано с човешките права, и трябва да може да бъде изказано“, каза той.

Въпреки проблемите на Би Би Си медията не спря да коментира и постави историята като водеща в каналите си.

„Това е класически феномен в Би Би Си, защото тя винаги реагира много нервно, когато изглежда, че не отразява собствените си проблеми“, коментира бившият член на тръста на Би Би Си Марк Деймейзър.

Така изглежда, че всички във Великобритания разбраха за проблема, който беше коментиран и във всички медии, а и в социалните мрежи.

В крайна сметка в понеделник Линекер и Би Би Си съобщиха, че той е възстановен на поста си. Бившият футболист каза, че двете страни са „открили път през всичко това“ и изказа благодарност към разбирането на Дейви - въпреки „почти невъзможната му задача да държи всички щастливи, особено по отношение на безпристрастността“.

Медията обеща, че започва процес на изчистване на правилата си относно изказването на мнения. Очакванията обаче са историята да не отшуми толкова бързо, а действията на телевизията могат да станат обект и на нови проверки.

Но спорният закон срещу мигрантите, който всъщност е в основата на всичко случило се дотук, в понеделник вечерта беше приет от Камарата на общините във Великобритания с 312 гласа "за" срещу 250 "против". Подкрепата дойде от торите.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG