Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински военни завършиха първото си обучение на танковете "Леопард" в Испания


Членове на испанските въоръжени сили помагат в обучението на украински военен персонал в използването и поддръжката на бойни танкове "Леопард 2" в тренировъчния център Сан Грегорио в Сарагоса, Испания, на 13 март 2023 г.
Членове на испанските въоръжени сили помагат в обучението на украински военен персонал в използването и поддръжката на бойни танкове "Леопард 2" в тренировъчния център Сан Грегорио в Сарагоса, Испания, на 13 март 2023 г.

Първата група украински военни, които ще управляват западни бойни танкове "Леопард 2", завършва обучението си в Испания, съобщи министерството на отбраната на Испания в понеделник.

Новината идва, след като по-рано тази година Германия одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. В края на февруари Полша достави и първите такива танкове на страната.

За да бъдат обучени как да боравят с тях, в средата на февруари в Испания пристигнаха първите 55 украински войници. Тяхното едномесечно обучение приключва и предстои те да си заминат обратно в сряда, съобщиха испанските власти.

Обучението е включвало тренировки по 12 часа на ден, шест дни в седмицата в испанската военна база Сан Грегорио в североизточния град Сарагоса.

Испания се съгласи да изпрати на Украйна шест от танковете "Леопард 2A4", с които разполага, като част от координирани усилия с Германия, Норвегия, Полша, Португалия и Холандия за предоставяне на Киев на общо около 80 германски бойни танка от този вид.

Германия, съобщи, че ще достави на Украйна и още 21 модерни версии на "Леопард 2" - в модификацията A6.

До решението за предоставянето на танкове се стигна, след като западните партньори в продължение на месеци убеждаваха канцлера на Германия Олаф Шолц да одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард". В края на януари и Германия, и САЩ съобщиха, че ще предоставят на Киев свои бойни танкове, за да може да продължи да се отбранява.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG