Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството преустанови дезинфекцията в "Златния гьол" на турската граница


ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП "Капитан Андреево"

Дезинфекцията на автомобили, влизащи в България от Турция, която стана известна като "Златния гьол", е изцяло прекратена от понеделник. Това се е случило със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев, става ясно от съобщение на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ), публикувано във вторник.

Вместо от държавата, през последните 10 години дезинфекцията се извършваше от частната фирма "Пи. Еф. Си.". Договорът с нея беше сключен през 2013 г. и изтече в неделя, 12 март. През януари Гечев каза, че държавата ще си върне контрола върху тази дейност и за целта ще бъде направена "нарочна фирма, която ще се управлява поне от 5 институции", сред които Министерството на транспорта, НАП и Национална служба "Полиция".

От съобщението на БАБХ от вторник, в което се цитира заповедта на министъра, обаче се разбира, че такава държавна фирма към момента не е създадена. Дезинфекция на влизащите превозни средства от Турция няма да се извършва, защото според властите епизоотичната обстановка в Турция e "значително подобрена" и опасността от пренос на особено опасни болести е "значително намалена".

В случай на влошаване на обстановката в Турция българската държава е в готовност да поднови дезинфекцията, пише още в решението.

Дейността на частната фирма "Пи. Еф. Си." стана известна покрай журналистическото разследване "Златната локва" на Генка Шикерова и "Антикорупционен фонд" през 2019 г.

Преди да се откаже от извършването на дезинфекцията и да я възложи на фирмата, държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП "Капитан Андреево" превозни средства половин милион лева всеки месец. Не е ясно защо държавата се е отказала от тази печеливша дейност.

Договорът за дезинфекция с фирмата беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). Справка в отчетите на "Пи. Еф. Си." показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора тя е регистрирала печалба от 1,3 млн. лв.

За пет години работа понего частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8,7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

В средата на януари тази година МВР започна разследване на цялостния начин, по който е стопанисван така наречения "златен гьол" или "златна локва" на границата. На ГКПП "Капитан Андреево" служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че се разследва и информацията, установена от данъчните, че касови апарати в този обект не са били свързани фискално със системата на НАП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG