Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е ляво, а е европейско". Коалицията ПП-ДБ представи предизборната си програма


Кирил Петков представи приоритетите във външната работа на коалицията по време на онлайн представянето на програмата.
Кирил Петков представи приоритетите във външната работа на коалицията по време на онлайн представянето на програмата.

По-ниски цени на храните, медицински хеликоптери още тази година, България в Шенген и еврозоната, учителски заплати равни на минимум 125% от средната за страната, отчетност на главния прокурор, дигитализация на администрацията.

Така звучат част от обещанията в предизборната програма на коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ). Те бяха представени онлайн във вторник от лидерите на отделните формации в обединението - Кирил Петков и Асен Василев от ПП, Христо Иванов от "Да, България", Атанас Атанасов от Демократи за силна България и Владислав Панев и Добромира Костова от "Зелено движение".

По думите им целта на всички изброени мерки е българските граждани да живеят един "нормален, европейски живот".

В представянето се включиха и председателите на "Обединени земеделци" и БЗНС Петя Ставрева и Илия Зюмбюлев. Новата коалиция беше поискала двете партии също да бъдат вписани към нея, но Централната избирателна комисия отказа заради изпуснати срокове. По думите на Кирил Петков освен тези две формации обединението ПП-ДБ има подкрепата и на още 77 граждански организации.

Събитието във вторник беше излъчено само в социалните мрежи и на него не бяха поканени журналисти.

"Не просто член, а партньор в ЕС и НАТО"

Представянето на предизборната програма беше открито от Кирил Петков, който започна с икономическите приоритети на коалицията. Той обвърза постигането на по-добра икономическа среда и с влизането на България в Шенген и еврозоната.

Първото по думите му ще премахне опашките по границите за българските камиони и ще улесни търговията. Второто ще намали разходите на българските компании, като лихвите ще бъдат по-ниски, ще отпаднат разходите по превалутиране от евро в левове, спестяванията на гражданите ще бъдат пазени от европейските институции.

"По време на нашето управление България беше партньор, не просто член в Европейския съюз и НАТО", каза Петков и добави, че има личната подкрепа на Белгия за влизането на България както в шенгенското пространство, така и в еврозоната.

"Не е ляво, а е европейско"

Асен Василев от своя страна обеща инвестиции в размер над 50 млрд. лв. в българските региони и индустрията. Той каза, че коалицията ще работи, за да бъдат изградени планираните 3 тунела през Стара планина и 5 моста над Дунава.

"Тези проекти са задължителни, ако искаме Северна България да се развива", каза Василев.

"Ако [инвестициите] стигнат до всички фирми, а не само до няколко избрани, фирмите ще могат да се модернизират, да се автоматизират, ще се вдигне производителността на труда и това ще помогне на работниците да защитят по-високите заплати", добави той.

Василев посочи и редица социални мерки, които да намалят неравенствата и да гарантират, че България ще се отърве от "латиноамериканския тип" икономика, която е била градена последните години. За пример даде необходимостта от увеличение на учителските заплати, които да са минимум 125% от средната работна заплата.

"За да имаме въобще общество, трябва да имаме базисна справедливост и базисно ниво на достъп до адекватни социални услуги. Това не е ляво, това е европейско", каза Василев.

"Бедни сме, защото сме корумпирани"

В края на представянето Асен Василев защити обещанията, като каза, че според него България разполага с нужните за изпълнението им средства. По думите му политиката на обединението ще е "не да вдигаме данъците, а да разходваме ефективно".

Без да го споменава поименно, той атакува и предишните управляващи от ГЕРБ, като каза, че в миналото средства в бюджета не е имало, защото или са били харчени не по предназначение, или НАП не е събирала задължения заради "опънат чадър".

"Ние сме бедни, защото сме корумпирани", каза по-рано и Христо Иванов, който обвърза икономическото състояние на страната с нуждата от съдебна реформа и преследване на корупцията.

Представянето на приоритетите на коалицията идва, след като през февруари ПП и ДБ съобщиха, че ще се явят заедно на изборите на 2 април. Още преди това Кирил Петков определи бъдещата коалиция като "обединение на добрите сили".

В последното Народно събрание ПП и ДБ имаха съответно 53 и 20 народни представители. В много гласувания двете парламентарни групи оставаха сами, а тези 73 депутати бяха далеч от необходимото мнозинство от 121 гласа за избиране на правителство и налагане на решения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG