Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма причина за промяна на курса на лева към еврото. БНБ отхвърли такъв риск


От националната банка, ръководена от Димитър Радев, казаха, че не са водили разговори с МФ
От националната банка, ръководена от Димитър Радев, казаха, че не са водили разговори с МФ

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни".

Това се казва в изявление на Българската народна банка (БНБ) за БТА по повод доклада, изпратен от Министерството на финансите до Министерски съвет, в който се казва, че има риск от промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

В сряда финансовият министър Росица Велкова съобщи, че служебният кабинет ще внесе проектозакон за бюджета за 2023 г., в който ще бъдат повишени ставки по ДДС и ще бъде въведен данък свръхпечалба за всички юридически лица. Целта е достигане на дефицит от 3% (около 5 млрд. лв.) от БВП за 2023 г.

Велкова каза, че много от информациите, свързани с изтеклия доклад, са „журналистическа интерпретация“. Тя добави, че „държавата не фалира“, а опасност за действието на т.нар. валутен борд в България, както и промяна на фиксирания курс на лева към еврото има "теоретично", "ако дефицитите са в изключително високи размери".

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговорят:

"Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни".

От централната банка посочват още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълват, че "такава промяна е невъзможна“.

При сегашния курс България влезе в чакалнята на еврозоната и се договори при него да приеме еврото, когато е готова за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG