Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голям успех". Полша разби руска шпионска мрежа в страната


Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (вляво)
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (вляво)

Полша е разбила шпионска мрежа, действаща на територията на страната, съобщи в четвъртък полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. По-рано в сряда радио RMF FM съобщи, че полските служби са задържали шестима чужди граждани, шпионирали в полза на Русия.

През последната една година, откакто Русия започна своята пълномащабна война срещу Украйна, Полша арестува няколко души по подозрения, че са руски шпиони.

По информация на RMF FM полските служби за сигурност подозират, че шестимата, които са задържани сега, са подготвяли планове за саботаж. Те са от страни, разположени източно от Полша. Смята се, че са инсталирали тайни камери за заснемане на транспортната инфраструктура, която се използва за изпращане на помощ за Украйна.

"Бих искал да подчертая големия успех, постигнат от служителите на Агенцията за вътрешна сигурност, тъй като цялата шпионска мрежа е разкрита", каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак пред общественото Polskie Radio 1. Той отказа да даде повече подробности.

Според радиостанцията RMF FM камери са били открити близо до малко регионално летище, превърнато в международен логистичен център за разпределяне на военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Военни и товарни самолети от САЩ и цяла Европа редовно пристигат и излизат от летище Жешов-Ясионка. Мястото се смята за толкова чувствително, че Вашингтон е разположил американски системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да го защити.

През последната една година Полша арестува няколко души по подозрения, че са руски шпиони. Миналия месец полската прокуратура обвини руски гражданин, живеещ в страната, че е шпионирал за Русия между 2015 и 2022 г. Той беше арестуван през април миналата година след разследване, според което е събирал информация за структурата на полските военни части в североизточната част на страната.

Преди това испански гражданин от руски произход беше арестуван в югоизточния град Пшемишъл отново заради подозрения в шпионаж. Той беше идентифициран като агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

През март миналата година полски служител на службата по вписванията във Варшава беше арестуван по подозрение в предаване на оперативно ценни данни на руските разузнавателни служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG