Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Черни сценарии". Няма риск от фалит на държавата при бюджет с дефицит до 3%, каза Велкова


Росица Велкова на конференция "България по пътя към еврото" на 24 февруари 2023 г.
Росица Велкова на конференция "България по пътя към еврото" на 24 февруари 2023 г.

Държавата не е фалирала и няма риск това да се случи, каза министърката на финансите Росица Велкова в четвъртък пред БНТ. Думите ѝ са по повод изтекъл в някои медии правителствен документ, който съдържа такава прогноза.

“Ние плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите – това не е фалирала държава”, каза Велкова в предаването “Денят започва” на БНТ. “Другата седмица ще погасим дълг от 3 млрд., като след това плащане фискалният резерв ще бъде около 10 млрд. лв.”

По думите на Велкова изтеклият документ представлява доклад за вземане на протоколно решение от Министерския съвет. В него са били представени два сценария.

“Единият е, че ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство, дефицитите за четири години напред ще се движат между 7-6 %”, каза още министърката на финансите.

“Това са твърде високи дефицити и тогава ще настъпят тези черни сценарии, които написахме в доклада и медиите извадиха извън контекста му.”

Затова служебният кабинет е решил да подготви проект за бюджет, който да е с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е един от критериите за членство в еврозоната. Зам.-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис каза при посещение в България през февруари, че дефицит от 6% ще бъде пречка за приемането на еврото. Преди това Росица Велкова беше казала, че кабинетът ще внесе проект за бюджет с дефицит от 6%.

Сега служебното правителство обяви нов план - да предложи бюджет с дефицит от до 3%. По думите на финансовата министърка, за да бъде дефицитът в този порядък, се налага увеличаване на данъците.

Досега България винаги е спазвала изискването бюджетният ѝ дефицит да не надвишава 3% от БВП. Страната обаче не прие нов бюджет за 2023 г., а удължи действието на този за 2022 г. От това идва разминаването.

В сряда Велкова съобщи, че кабинетът ще предложи на следващото Народно събрание ставките по ДДС в повечето сектори да се върнат до нивата си от преди пандемията. Кабинетът ще предложи и нов данък свръхпечалба за всички юридически лица. В интервюто пред БНТ тя добави, че вноската ще бъде еднократна и ще бъде за второто полугодие на годината.

В правителствения документ, който беше разпространен от някои медии в сряда, освен риск за членството на България в еврозоната, бяха посочени и други проблеми. Сред тях са риска от стартиране на процедура по свръхдефицит, теглене на заем от Международния валутен фонд (МВФ), санкции от Европейската комисия, спиране на плащанията от ЕС, влошаване на кредитния рейтинг. Като риск е посочена и промяната на настоящия фиксиран твърд курс на лева към еврото.

Българската народна банка (БНБ) вече опроверга последното твърдение и каза, че няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са “некомпетентни и безотговорни”.

“При условие, че следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3% дефицит на бюджета, тези рискове не са налице”, каза в четвъртък Велкова по повод “сценария”, описан в изтеклия правителствен доклад.

Служебното правителство трябва да внесе до края на април проект за бюджет за 2023 г. В същия срок кабинетът трябва да изпрати в Брюксел тригодишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG