Връзки за достъпност

Извънредни новини

Загинал и ранени при пожар и експлозия в сграда на ФСБ в Ростов на Дон


Най-малко един човек е загинал, а двама са ранени при голям пожар в сграда на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) в южния град Ростов на Дон, съобщават руски медии.

Драматични кадри в социалните мрежи показват огромни огнени кълба и дим, които се виждат из целия град.

Пожарът е избухнал в склад, а не в основната сграда на управлението, твърди държавната информационна агенция ТАСС. РИА Новости съобщи, цитирайки службите за спешна помощ, че става дума за двуетажна сграда, използвана за гаражи и складове.

Впоследствие от ФСБ казаха, че гориво и смазочни материали са се запалили в ремонтната работилница на гараж, което е причинило експлозия и частично разрушаване на сградата. ФСБ е службата за вътрешна сигурност на Русия и отговаря за контраразузнаването, сигурността на границите и борбата с тероризма.

FSB fire in Rostov teaser
FSB fire in Rostov teaser

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев каза, че по предварителни данни причината за пожара е късо съединение в електрическата инсталация.

"Пожарът се е разпространил и е предизвикал взривяване на контейнери с горива и смазочни материали. Огънят се разпространи на площ от 800 кв. м и предизвика срутване на две стени", добави той.

Очевидци обаче твърдят, че са чули звук от експлозия, преди сградата да се запали. За това свидетелства и запис, публикуван в Телеграм. Има съобщения, че в района продължават да се чуват експлозии и е възможно да става въпрос за детонация на боеприпаси. Това не е официално потвърдено, съобщи Current time.

По данни на губернатора в потушаването на пожара са участвали 14 единици техника и 63 служители.

Според експертите няма опасност пожарът да се разпространи към съседните жилищни сгради, но от съображения за сигурност жителите са били евакуирани от тях. Движението по улицата е блокирано от полицейски кордон.

Започнало е разследване.

Ростов на Дон е столица на южен руски регион, който граничи с Донецка и Луганска области на Украйна, където в момента се водят интензивни боеве във войната, която Русия започна преди година.

В Донецка област се намира и окупираният Мариупол. В четвъртък украински източници съобщават, позовавайки се на местни източници, за експлозия на руски склад за боеприпаси в село Малоянисол, което се намира близо до града. Твърди се, че преди взривовете "в Мариупол и района се е чувала работата на ПВО".

След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. имаше вълна от палежи и експлозии в правителствени сгради в Русия, като и в служби за набор на войници. Някои от тях бяха във военни бази на полуостров Крим, който Москва анексира незаконно още през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG