Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Състоянието на финансите на държавата е стабилно". Гълъб Донев опроверга доклад на Министерството на финансите


 Гълъб Донев
Гълъб Донев

Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите да не се изплащат. Това каза служебният премиер Гълъб Донев по Нова телевизия. Той добави също, че всички социални плащания ще бъдат направени в съответните срокове.

Така Донев опроверга изтеклата в медии част от доклад на министерството на финансите, в който се казва, че има опасност за валутния борд и за курса на еврото.

Финансовият министър Росица Велкова каза в сряда, че „държавата не фалира“, а опасност за действието на т.нар. валутен борд в България, както и промяна на фиксирания курс на лева към еврото има "теоретично", "ако дефицитите са в изключително високи размери".

Донев каза, че в доклада са изложени рисковете, които винаги се описват в такъв документ, който се изготвя преди бюджетната процедура. Описани са рисковете за политиците, които ще приемат държавния бюджет, ако се впуснат в популистки решения и започнат да наддават предизборно, каза той.

Ние сме описали мерките, които няма да доведат до фалит на държавата и до спиране на плащанията, допълни Донев. Фалит на държавата е заглавие, което излезе в медиите, в доклада не се споменава това, каза служебният премиер. По думите му финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство. Той определи министър Росица Велкова като компетентен професионалист, който много добре води финансите на държавата.

За предложението на служебния кабинет за т.нар. данък свръхпечалба Донев каза, че това е солидарна еднократна такса, която са въвели много държави в Европейския съюз (ЕС). Методиката, която е разработена за тази солидарна такса, е съгласно регламента на ЕС - подобна на начина, по който се иззема в момента свръхпечалбата от енергийните компании, каза служебният премиер.

От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, добави той. По думите му малкият и средният бизнес, семейните компании по никакъв начин няма да бъдат засегнати от този данък. Такава солидарна такса въведоха и Франция, и Нидерландия, и Белгия. Донев добави, че всичко е в ръцете на народните представители, които ще влязат в следващия парламент.

Според служебния премиер има резултат от мерките, които правителството е предприело за цените на основните хранителни продукти. По думите му след предприетите мерки и диалога с хранителните вериги има тенденция на установяване на трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост. С близо 15% се увеличиха продуктите, които влизат в промоции постоянно, намалението на цените е средно 20-25 процента, каза Донев.

За предлагания от кабинета таван на надценката, премиерът каза, че все още се водят разговори с търговските вериги.

Ние търсим онези механизми, които могат да доведат до това цените на хранителните стоки да бъдат в нормални граници, каза той. Според него ще се проведат още разговори с търговските вериги.

"Искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, каза още Донев.

Според премиера най-добре за държавата е да няма нужда от следващо служебно правителство след изборите на 2 април.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG