Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин отиде в Крим за годишнината от руската окупация


Владимир Путин в Севастопол.
Владимир Путин в Севастопол.

Руският президент Владимир Путин посети Крим на 18 март, за да отбележи деветата годишнина от анексирането на украинския полуостров, извършено от Русия.

Новината дойде на фона на декларации на страните от НАТО и ЕС, в които се осъжда анексирането и се изразява подкрепа за Украйна във войната.

Путин отиде в Крим във всекидневно облекло от пуловер и жилетка. Той се разходи с група официални лица от окупационните власти в Крим, показа руската държавна телевизия.

Полуостровът беше завзет от Русия през 2014 г., осем години преди да започне пълномащабната инвазия в Украйна. Киев твърди, че ще се бори за изгонването на Русия от Крим и от всички други територии, които са окупирани в продължаващата вече година война.

Незаконното анексиране на Крим от Русия доведе до първите санкции срещу Москва през 2014 г.

"Девет години след незаконното анексиране на Крим Великобритания продължава да подкрепя Украйна срещу руската агресия", написа британското посолство в Twitter. "В Крим украинците страдат: гражданите нямат свобода, цивилни са задържани, а децата са в лагери за "превъзпитание"."

"Финландия не признава незаконната анексия на Русия. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна и усилията за нейното възстановяване. Крим е Украйна", съобщиха от външното министерство на страната.

Шведското външно министерство отбеляза годишнината, като публикува плакат с надпис "Крим е Украйна. Донецк е Украйна. Херсон е Украйна. Луганск е Украйна. Запорожие е Украйна."

През февруари 2014 г. въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци започнаха да превземат правителствени сгради, летището в Симферопол, фериботния пункт в Керч и други стратегически обекти в Крим. Първоначално руските власти отказваха да признаят, че мъжете са войници от руската армия. По-късно Путин призна, че това са руски военни.

На 16 март 2014 г. на територията на Крим и Севастопол се проведе референдум за статута на полуострова. Два дни по-късно Путин обяви "присъединяването" на Крим към Русия.

Русия отрича анексирането на полуострова и го нарича "възстановяване на историческата справедливост".

В Москва прокремълски активисти се събраха на 18 март пред посолствата на държави, считани за "неприятелски" към Русия.

Прокремълското младежко движение Молодая гвардия ("Млада гвардия") съобщи, че повече от 5000 души са демонстрирали пред посолствата на 20 "недружелюбни" държави, сред които САЩ, Франция, Германия и Полша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG