Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп каза, че ще бъде арестуван във вторник и призова за протести


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква да бъде арестуван във вторник и призова поддръжниците си да протестират.

Във вторник прокурорите ще разглеждат случая с евентуално плащане на пари от страна на Тръмп срещу мълчание на порнозвезда. Предполага се, че Тръмп е платил за мълчанието от парите, събрани за предизборната кампания, преди избирането му за президент.

Твърди се, че в последните дни на кампанията през 2016 г. бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен е платил 130 000 долара за мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс. Предполага се, че тя е трябвало да мълчи за афера, която е имала с Тръмп десет години по-рано.

"Незаконното изтичане на информация от корумпираната и силно политизирана окръжна прокуратура в Манхатън (...) показва, че без да може да се докаже престъпление (...) водещият републикански кандидат и бивш президент на САЩ ще бъде арестуван във вторник следващата седмица", написа Тръмп в собствената си социалната мрежа Truth Social, като говори за себе си в трето лице.

Говорител на Тръмп каза, че бившият президент не е бил уведомен за никакъв арест. Тръмп не предостави доказателства за изтичане на информация от окръжната прокуратура и не обсъди възможните обвинения в поста си, пише Ройтерс.

Говорителят на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, чиято служба разследва случая, отказа коментар.

Тръмп нарича разследването на демократа Браг лов на вещици.

В събота републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти критикува разследването като политически мотивирано.

По-рано този месец Тръмп беше поканен да даде показания, което според правни експерти е знак, че обвинителният акт е близо. Тръмп е отказал.

През 2018 г. адвокат Коен се призна за виновен в нарушения на федералното законодателство за финансиране на предизборни кампании. Нарушенията са свързани с това, че наред с други престъпления той е уредил плащания за Даниълс и за друга жена в замяна на мълчанието им за афери, които според тях са имали с Тръмп. Той каза, че Тръмп му е наредил да извърши плащанията.

Тръмп има и други проблеми със съда. Разследва се работата му с класифицирани правителствени документи след напускането на поста, както и усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от президента демократ Джо Байдън.

В момента Тръмп се бори за номинация на републиканците за следващите президентски избори. Според проучване на Ройтерс/Ипсос от февруари той има подкрепата на 43% от републиканците, в сравнение с 31% за най-близкия му съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който все още не е обявил кандидатурата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG