Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вятърът ни е приятел". Кристиян Манев и пробивът му в световния кайт сърф 


Кристиян Манев по време на състезанието в Кабарете, Доминиканската република.
Кристиян Манев по време на състезанието в Кабарете, Доминиканската република.

Макар че доскоро беше в гимназията, името му все по-често се споменава в световния кайт сърф. През миналата година той регистрира две четвърти места в състезания при мъжете, а преди дни зае и второ място в Кабарете, Доминиканската република. Той е Кристиян Манев и е Човек на деня на Свободна Европа.

Кристиян Манев започва да се състезава с мъжете в Панамериканския шампионат Formula Kite PanAmericans преди по-малко от две години и оттогава името му все по-често започва да попада в светлината на прожекторите.

След седмо място на световното за младежи през 2021 г. и две четвърти места при мъжете през 2022 г. българинът вече може да се похвали и със сребърен медал. Той се класира на второ място преди няколко дни на състезанието от Панамериканския шампионат в Кабарете, Доминиканската република.

Манев се състезава в олимпийския клас Кайт Фойл и е част от Яхтклуб “Черноморец Бургас”. Той е от София и до миналата година беше ученик в Първа английска гимназия.

В петък Кристиян спечели среброто в Кабарете в конкуренцията на над 30 кайтисти от 13 различни държави. Основният му конкурент в състезанието беше смятаният за един от фаворитите в тази дисциплина - руснакът Михаил Новиков, който се състезава за Вануату и спечели първото място.

През 2023 г. предстоят две много важни предизвикателства за българския кайтист - европейското първенство за младежи до 21 години в Торегранде, Италия, както и олимпийските квалификации за Париж 2024.

През 2021 г. Манев беше обявен за ветроходец на годината, след като стана седми на световното първенство за младежи до 19 години. Тогава той коментира пред БНР, че успехът му е “резултат от много тренировки, от много работа и добро възстановяване”.

“При нас вятърът ни е приятел, той ни помага, така че ние, кайтистите, и като цяло ние, ветроходците, търсим идеалните условия, а под идеалните условия се има предвид много вятър”, споделя още Кристиян пред националното радио.

Едно от любимите му усещания е, когато вятърът го издигне на над десет метра височина и всичко започне да се смалява под него. По думите на Манев така той буквално може да “лети” на височина 17-18 метра за около 15-20 секунди.

Кристиян Манев (в средата) с останалите медалисти от състезанието в Кабарете, Доминиканската република.
Кристиян Манев (в средата) с останалите медалисти от състезанието в Кабарете, Доминиканската република.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG