Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да даде изтребители и танкове на Украйна, докато на власт е служебното правителство


Румен Радев на конференцията "Антикорупция и национална сигурност" в София на 21 март 2023 г.
Румен Радев на конференцията "Антикорупция и национална сигурност" в София на 21 март 2023 г.

България няма да предостави изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна докато управлява служебното правителство. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в София във вторник. Той добави, че България не подкрепя общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна.

Изказването на Радев идва на фона на новината, че 18 европейски държави съвместно ще купят боеприпаси за Киев и за попълване на националните запаси на държавите членки, които предоставят помощта. България не е сред подписалите, а служебният военен министър Димитър Стоянов обясни това с факта, че българската армия не може да използва този калибър боеприпаси, който ще се поръча.

Във вторник президентът Румен Радев каза, че не подкрепя общата поръчка на боеприпаси.

“България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна”, каза Радев. “Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира.”

Радев от началото на войната поддържа позицията, че предоставянето на военна помощ на Украйна води до продължаване на военните действия. Във вторник той каза, че военната помощ за Украйна би била “удължаване на войната”.

Тези твърдения съвпадат с руската позиция и коренно се различават от общата европейска позиция. Тя беше изразена от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който каза през февруари, че ако военната помощ за Украйна спре, “няма да настъпи мир, а Русия ще победи” и определи това като “изключителна заплаха” за сигурността на Европа.

“Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори”, каза още Радев във вторник.

Няколко държави вече предоставиха танкове на Украйна. Полша и Словакия са първите страни, които съобщиха, че ще дарят изтребители на Украйна.

България предостави еднократно военна помощ на Украйна, след като 48-ото Народно събрание взе решение, с което задължи правителството да изпрати оръжия и боеприпаси. Пратката беше на стойност 20 млн. лева, а по думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов служебното правителство е подходило “консервативно” към определянето на съдържанието ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG