Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто караме". Боряна и Симеон, които триумфираха във фрийрайд ските


Те са брат и сестра и откакто се помнят, обичат да карат ски. Детството им минава по склоновете на Пирин, а днес участват в най-големите състезания в Алпите. Миналия уикенд Боряна Ангелова и Симеон Павлов спечелиха първите места в ските на Световните квалификации по фрийрайд в Банско.

Боряна и Симеон се качват на ски още като деца. Родителите им успяват да ги запалят и спускането в планината бързо се превръща в страст.

„Всяка една ваканция, всеки уикенд прекарвахме в планината“, каза Боряна Ангелова пред Свободна Европа.

В неделя тя за втора поредна година триумфира в ските за жени в състезанието от Световните квалификации по фрийрайд в Банско (Bansko Freeride World Tour Qualifier).

При мъжете титлата спечели братът на Боряна - Симеон Павлов. Той кара ски от 4-годишен и не се възприема като професионален атлет - просто му харесва да се развива в спорта.

На състезанието в Банско обаче Симеон успя да преодолее сериозна конкуренция от професионалисти в най-оспорваната категория по ски за мъже.

Боряна и Симеон постигат все по-големи успехи в състезания в цяла Европа. Те вече са и част от българския отбор по фрирайд. Но и двамата си спомнят откъде са започнали - с карането в приятелска компания по склоновете на Пирин.

„Банско е любимото ми място, там се чувствам най-добре“, казва Симеон, а Боряна добавя: „Там сме израснали и най-много си обичаме нашата планина.“

Постепенно и двамата се насочват към фрийрайда - карането на ски извън обработените терени. Фрийрайдът им позволява да надграждат възможностите си и да намират нещо ново във всяко следващо спускане.

„Фрийрайдът ме привлече с това, че ми дава свобода в планината. Мога да карам навсякъде, където реша, стига да има достатъчно сняг“, казва Симеон

„Бързо ни омръзва да правим едно и също на пистата. Търсим някаква друга емоция, малко повече адреналин“, добавя Боряна.

Още като тийнейджър Симеон решава, че иска да се състезава. В първото си състезание той участва, когато е на 14 години.

„Просто реших да се запиша и да пробвам как е“, казва Симеон. „След това всяка година пътувахме с родителите ми за по 1-2 състезания. Без някакви големи очаквания - просто заради пътуването и изживяването.“

При Боряна е по-различно - тя започва да се състезава преди три години, мотивирана от брат си.

„Той ме запали по тази идея и ми предложи да се пробвам. Така стана, че и на мен ми хареса да се състезавам и да пътувам.“

Повечето състезания по фрийрайд се организират в Алпите, затова и двамата често пътуват до Швейцария, Австрия и Франция. Тази година зад гърба им са вече три пътувания, а последното за сезона предстои в края на месеца.

За Симеон подготовката за състезанията по фрийрайд започва още през лятото. Тогава той тренира активно и практикува планинско колоездене и уиндсърфинг.

За състезанието в Банско Боряна и Симеон дълго се подготвят и на място в Пирин, като са пробвали различни варианти за спускане по връх Тодорка.

„Просто караме. Караме по цял ден. Най-добрата подготовка е това - да караш, ако може непрестанно“, казва Боряна.

Колкото и добра да е подготовката обаче, напрежението остава.

„Намирам за най-сложно да покажа 100% от възможностите си на състезание“, казва Симеон.

„Емоционално понякога е много трудно - особено в България, където караш пред всички приятели и хора, които са важни за теб“, допълва Боряна. „Натоварването е голямо и напрежението се натрупва.“

Вълнението от самото спускане обаче успява да вземе превес.

Двамата скиори също така намират подкрепа в родителите си, в българския отбор по фрийрайд и в спонсорите.

Като сестра и брат Боряна и Симеон са много близки и се подкрепят взаимно. Няма конкуренция помежду им, по-скоро си помагат за състезанията.

След големия успех в Банско, сега двамата фрийрайдъри гледат към последното състезание за сезона, което ще се проведе в края на март в Австрия.

Според Симеон в България има добри перспективи за развитие на фрийрайд ските, но затова трябва подкрепа.

„Имаме хубава планина, в която можем да се подготвяме, имаме условията. Единствено ни трябва финансиране - просто за да можем да пътуваме на повече състезания и да трупаме опит, за да се представяме все по-добре.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG