Връзки за достъпност

Извънредни новини

Все повече страни искат специален трибунал за военната агресия на Русия срещу Украйна, каза Зеленски


Володимир Зеленски

Все повече страни искат създаването на специален трибунал, подкрепян от ООН, който да потърси отговорност от Русия за агресията ѝ срещу Украйна. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 20 март.

Той е разговарял с австрийския канцлер Карл Нехамер и ирландския министър-председател Лео Варадкар, за да им благодари, че са се присъединили към международната група, която подготвя създаването на специалния трибунал.

"Кръгът от партньори, които са готови да работят заедно, за да накажат Русия за агресията, неизбежно се разширява. И това прави перспективата за наказание все по-реалистична", каза Зеленски.

Той е призовал за подкрепа за създаване на такъв специалния трибунал и на 20 март в обръщение към конференцията на европейските министри на правосъдието в Лондон.

"Обърнах се към участниците в конференцията и ги призовах да подкрепят всички елементи на международните усилия, така че агресорът да бъде наказан", каза Зеленски.

През януари Европейският парламент прие препоръчителна резолюция относно създаването на специален трибунал във връзка с престъплението агресия срещу Украйна. Седмица по-късно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) също подкрепи с резолюция създаването на такъв трибунал.

Двете организации призоваха за извънредно съдилище, което да разследва единствено престъплението агресия. Останалите престъпления, които се смятат за извършени в Украйна - геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството може да се разследват от Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

МНС има право да разследва и престъплението агресия, но фактически това е възможно, защото разрешение за такова разследване трябва да даде Съветът за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан каза през декември, че съдът в Хага е в състояние ефективно да разгледа военните престъпления, извършени от Русия в Украйна.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин, обвинявайки руския лидер в лична отговорност за отвличането на деца от Украйна. Съдът издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова, комисар за правата на децата към руската президентска администрация, за която се твърди, че ръководи извеждането на украински деца в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG