Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън разреши разсекретяването на разузнавателни данни за произхода на COVID-19


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за разсекретяването на информацията за произхода на коронавируса, който предизвика пандемията COVID-19, съобщи Белият дом.

Това е последната стъпка преди влизането в сила на закона, който изисква от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс да разсекрети данните. По-рано през март Конгресът на САЩ одобри законопроекта с голямо мнозинство.

Байдън каза в изявление, че споделя целта на Конгреса възможно най-много информация за произхода на COVID-19 да бъде публикувана.

“При прилагането на това законодателство моята администрация ще разсекрети и ще сподели колкото е възможно повече от тази информация”, каза Байдън в изявление в понеделник. Той добави, че няма да бъде публикувана тази информация, която “би навредила на националната сигурност”.

“Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, за да гарантираме, че можем по-успешно да предотвратим бъдещи пандемии”, каза още Байдън.

Досега разузнавателните органи на САЩ не успяха да излязат с единно заключение по въпроса за произхода на COVID-19. Хипотезите са сведени до две - вирусът или е преминал от заразено животно в човека, или е тръгнал от китайска лаборатория в Ухан.

През февруари Министерството на енергетиката на САЩ излезе със становище, че инцидент в лаборатория в Китай най-вероятно е причинил пандемията от COVID-19. Заключението е направено “на база на нови разузнавателни данни”. В публикация на Ню Йорк таймс обаче служители, запознати с доклада, са цитирани да казват, че Министерството на енергетиката е направило преценката си с “ниска увереност”.

Дебатите за произхода на пандемията от коронавирус е силно политизиран във Вашингтон, откакто бяха докладвани първите случаи на заразени хора в китайския град Ухан в края на 2019 г. Това се случва на фона на призиви както от демократи, така и от републиканци да се даде по-силен отпор на Китай във влошаващите се отношения между двете държави.

Пандемията от COVID-19 доведе до смъртта на близо 7 милиона души по света от края на 2019 г. досега по данни на Световната здравна организация (СЗО) през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG