Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Япония посети Киев и потвърди "непоклатимата подкрепа" за Украйна


Премиерът на Япония Фумио Кишида в Буча
Премиерът на Япония Фумио Кишида в Буча

Премиерът на Япония Фумио Кишида посети Киев за пръв път от началото на войната и потвърди “непоклатимата подкрепа” за Украйна, съобщиха световните агенции. Посещението съвпада със срещата на руския президент Владимир Путин с китайския лидер Си Дзинпин в Москва и идва преди годишната среща на върха на държавите от Г-7, на която Япония е домакин.

Кишида отдаде почит на жертвите на войната в Буча, близо до Киев. Градът беше под руска окупация в продължение на месец, а след изтеглянето на руската армия в началото на април 2022 г. бяха намерени масови гробове и трупове по улиците.

“Възмутен съм от жестокостта. Говоря от името на японските граждани, като изразявам съболезнованията си за тези, които са загубили живота си”, каза в Буча Фумио Кишида, цитиран от Асошиейтед прес.

Докато е в Киев, Кишида ще предаде на украинския президент Володимир Зеленски “уважението си към куража и упоритостта на народа, който защитава отечеството си под негово командване, също както и солидарността и непоклатимата подкрепа за Украйна от страна на Япония и Г-7”, се казва в изявление на японското министерство на външните работи.

Япония е домакин на срещата на върха на Г-7 тази година, припомня Франс прес. Кишида беше единственият лидер на страна от групата, който не беше посетил Украйна след началото на руската военна инвазия през февруари 2022 г.

Украйна определи посещението на японския премиер като “историческо”.

“Това историческо посещение е знак на солидарност и силно сътрудничество между Украйна и Япония”, написа във Фейсбук украинската заместник-министърка на външните работи Емине Джапарова.

“Признателни сме на Япония за стабилната ѝ подкрепа и приноса ѝ за бъдещата ни победа”, добави тя.

Кишида е първият японски правителствен ръководител от края на Втората световна война, посещаващ военна зона. Визитата му идва в момент, когато китайският президент Си Дзинпин е в Москва за среща със своя руски колега Владимир Путин.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Еманюъл коментира в Туитър, че се развиват “две много различни европейско-тихоокеански партньорства”.

“Кишида стои на страната на свободата, а Си - с военнопрестъпник”, написа той, цитиран от БТА.

Международният наказателен съд издаде в петък заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Според съда има доказателства, че той носи лична отговорност за отвеждането на хиляди украински деца в Русия. Това е военно престъпление.

Япония участва в санкциите на Запада срещу Русия и предоставя помощ на Киев. Миналия месец Токио обяви нова помощ от 5,1 млрд. евро за Киев. Япония е изпращала и средства за защита и е предлагала да приеме бежанци от конфликта, но не е предоставяла военна помощ поради изискванията конституцията си, отбелязва Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG