Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служителка на OneCoin на "криптокралицата" Ружа Игнатова е екстрадирана от България в САЩ 


Колаж с Ружа Игнатова и входа на офиса на OneCoin на пл. "Славейков" в София.
Колаж с Ружа Игнатова и входа на офиса на OneCoin на пл. "Славейков" в София.

Българка, заподозряна за участие в схемата OneCoin на "криптокралицата" Ружа Игнатова, е била екстрадирана от България в САЩ на 20 март и сега е заплашена от присъда от десетки години затвор, съобщи американското правосъдно министерство, цитирано от БТА.

Екстрадираната Ирина Дилкинска е ръководила правния отдел на OneCoin в София и е обвинена от американските власти, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество на Игнатова.

САЩ твърдят още, че помогнала на адвоката и съучастник в схемата с криптовалутата OneCoin Марк Скот да изпере 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, съобщава Вашингтон.

Официалните обвинения, повдигнати на българката, са за участие в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат ѝ Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Става въпрос за дейността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin - едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби през последните години.

Смята се, че чрез компанията OneCoin са извършени измами за над 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшива криптовалута.

Ружа Игнатова изчезва безследно през октомври 2017 г. ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, определено от американските власти като "необичайно". Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. От тогава тя не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство.

OneCoin е основана през 2014 г. от Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков", срещу Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 г. В момента тя е сред 10-тимата най-издирвани от ФБР в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG