Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия ще получи хеликоптери от САЩ с отстъпка, когато дари МиГ-29 на Украйна


Словашкият министър на отбраната Ярослав Над
Словашкият министър на отбраната Ярослав Над

Съединените щати са предложили на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, след като Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна. Това съобщи министърът на отбраната Ярослав Над в сряда, цитиран от Ройтерс.

Само ден по-рано президентът Румен Радев каза, че България няма да предостави изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна докато управлява служебното правителство.

Страната не се включи и в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов твърдят, че времето на тройните сделки е отминало и не може да се постигне модернизация за сметка на даряване на въоръжение на Украйна.

Ярослав Над каза, че неговото правителство все още трябва да одобри сделката, по силата на която ще плати 340 млн. долара за три до четири години за пакет на стойност над 1 млрд. долара.

Останалата част ще бъде покрита по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF), съобщи словашкият военен министър във Фейсбук. Сделката включва части, обучение и над 500 ракети AGM-114 Hellfire II (въздух-земя).

"Тази оферта е изключително изгодна и ще увеличи значително отбранителния потенциал на Словакия", каза Над.

Словакия в момента не разполага с бойни хеликоптери. Страната пенсионира флота си от изтребители МиГ-29 миналото лято и разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за охрана на въздушното си пространство.

Миналата седмица Словакия стана вторият от съюзниците на Украйна след Полша, който ѝ предостави изтребители. Според Киев те са от решаващо значение за отблъскване на продължаващата вече година инвазия на Русия.

Заедно с предлагането на американско оборудване, Словакия ще получи 250 млн. евро (269 млн. долара) компенсация от Европейския съюз, съобщи Над.

Той каза още, че офертата за хеликоптерите се дължи отчасти на подкрепата за съседна Украйна, а също и на непряка компенсация за забавената доставка на изтребителите F-16, които страната поръча през 2018 г., а сега трябва да пристигнат през 2024 г.

Словакия също така ще предостави част от своите съветски системи за противовъздушна отбрана "Куб". Още в началото на войната на Русия в Украйна Братислава дари систeмите си С-300, които са най-модерните от произведените в СССР. В замяна НАТО разположи ПВО системи Patriot от Германия и Нидерландия за опазване на въздушното пространство на страната.

Българската армия не може да поддържа нито изтребителите МиГ-29, нито ракетните си комплекси, тъй като те са произведени в СССР и се ремонтираха изключително от Русия. Въпреки това Радев и служебното правителство отказват да ги предоставят на Украйна.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG