Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изключение от санкциите. Правителството одобри АЕЦ "Козлодуй" да купи руски части


Служебният министър на енергетиката Росен Христов
Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Атомната електроцентрала "Козлодуй" ще закупи резервни части и материали от руски фирми. Това ще се случи, след като в сряда служебното правителство одобри изключение от санкциите, наложени от Европейския съюз (ЕС) още през 2014 г. заради действията на Русия в Украйна.

Въпросните европейски санкции забраняват вноса на определени материали и стоки от Русия. Регламентът, с който бяха наложени, обаче предвижда възможност за изключения, ако вносът е свързан с изпълнение на задължение от договор, сключен преди 1 август 2014 г.

В сряда служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че правителството е одобрило подобно изключение (дерогация) за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". По думите му целта му е електроцентралата да си осигури необходимите ѝ резервни части, материали и услуги за планираните годишни ремонти и експлоатация.

"Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата, става въпрос за материали, услуги и части, за които още не сме намерили алтернативни доставчици", каза Христов.

Той добави още, че кабинетът продължава да търси алтернативи, така че "в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност". Междувременно обаче тече "презапасяване с тези материали и части, за които още не можем да намерим алтернативни доставки".

АЕЦ "Козлодуй" е най-големият производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Към момента той работи с руско ядрено гориво. ЕС няма наложени санкции върху вноса на такова гориво.

Украйна няколко пъти е призовавала ЕС да санкционира руския ядрен сектор. Преди срещата на върха с лидерите на ЕС в Брюксел в средата на февруари, украинският президент Володимир Зеленски поиска съюзът да наложи санкции на руската държавна ядрена компания "Росатом". Киев обвинява компанията, че стои зад депортирането на украински деца на служители на окупираната АЕЦ "Запорожие".

Представители на няколко държави обаче се изказаха срещу евентуално санкциониране на руския ядрен сектор. Сред тях беше и президентът Румен Радев, който каза на 9 февруари в Брюксел, че България ще наложи вето на евентуални подобни мерки. В началото на март зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков също каза, че Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация от такива възможни санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG