Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската централна банка увеличи лихвата въпреки банковите сътресения


Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл
Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл

Федералният резерв на САЩ увеличи основната лихва с 0,25 процентни пункта, съобщиха световните агенции късно в сряда. Увеличението е по-малко от покачването с 0,5 базисни пункта, което президентът на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл беше заявил по-рано през февруари.

То идва седмици след фалита на две американски банки, който беше причинен отчасти от високите лихвени проценти.

В сряда Джером Пауъл определи банковата система в страната като "здрава и устойчива" и каза, че целта на увеличението на основната лихва е да се овладее високата инфлация.

"Вложителите трябва да знаят, че техните депозити са сигурни", каза Пауъл.

"Процесът за понижаване на инфлацията до 2% има да извърви дълъг път, който вероятно ще бъде неравен", предупреди обаче той.

По-високите лихвени проценти означават, че разходите за закупуване на дом и вземането на заеми, например, се увеличават. Правейки тези дейности по-скъпи, Федералният резерв очаква търсенето да спадне, което в крайна сметка да доведе и до намаляване на цените.

Повишаването на лихвите в сряда е деветото поред. Очаква се то да качи основния лихвен процент до 4,75%-5% спрямо почти нула процента преди година, което е най-високото ниво от 2007 г. насам.

То идва на фона на опасения за банковата стабилност в САЩ след фалита на банките Силикън Вали Банк и Сигничър Банк по-рано този месец. Властите по света казаха, че не смятат, че фалитите заплашват общата финансова стабилност и затова не трябва да отклонят вниманието от усилията за овладяване на инфлацията.

Миналата седмица Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 0,5 процентни пункта. Очаква се Банката на Англия също да вземе решение в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG