Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американската централна банка увеличи лихвата въпреки банковите сътресения


Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл

Федералният резерв на САЩ увеличи основната лихва с 0,25 процентни пункта, съобщиха световните агенции късно в сряда. Увеличението е по-малко от покачването с 0,5 базисни пункта, което президентът на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл беше заявил по-рано през февруари.

То идва седмици след фалита на две американски банки, който беше причинен отчасти от високите лихвени проценти.

В сряда Джером Пауъл определи банковата система в страната като "здрава и устойчива" и каза, че целта на увеличението на основната лихва е да се овладее високата инфлация.

"Вложителите трябва да знаят, че техните депозити са сигурни", каза Пауъл.

"Процесът за понижаване на инфлацията до 2% има да извърви дълъг път, който вероятно ще бъде неравен", предупреди обаче той.

По-високите лихвени проценти означават, че разходите за закупуване на дом и вземането на заеми, например, се увеличават. Правейки тези дейности по-скъпи, Федералният резерв очаква търсенето да спадне, което в крайна сметка да доведе и до намаляване на цените.

Повишаването на лихвите в сряда е деветото поред. Очаква се то да качи основния лихвен процент до 4,75%-5% спрямо почти нула процента преди година, което е най-високото ниво от 2007 г. насам.

То идва на фона на опасения за банковата стабилност в САЩ след фалита на банките Силикън Вали Банк и Сигничър Банк по-рано този месец. Властите по света казаха, че не смятат, че фалитите заплашват общата финансова стабилност и затова не трябва да отклонят вниманието от усилията за овладяване на инфлацията.

Миналата седмица Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент с 0,5 процентни пункта. Очаква се Банката на Англия също да вземе решение в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG