Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антимонополната комисия се самосезира за картел между хранителните вериги


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е започнала три производства за евентуален картел между търговските вериги, предлагащи хранителни стоки. Това става ясно от съобщение на сайта на комисията, публикувано в четвъртък.

Информацията идва на фона на обвинения от страна на служебното правителство в спекула и картел между хранителните вериги. Преди дни министърът на икономиката Никола Стоянов каза, че като мярка срещу високите цени кабинетът планира да наложи таван на надценката върху някои основни храни и стоки.

От съобщението на антимонополната комисия в четвъртък става ясно, че тя извършва проверка срещу фирмите, които стопанисват магазините от веригите "Била", "Кауфланд", "Лидл", "Фантастико", "Метро", "Промаркет", "Т-маркет", както и срещу обединенията Сдружения за модерна търговия, Съюз на птицевъдите, Асоциация на промишленото производство, Асоциация на млекопреработвателите в България и Национална асоциация на млекопреработвателите.

Проверките са по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията, който засяга забранени споразумения.

По-рано същия ден в интервю пред бТВ шефката на КЗК Юлия Ненкова каза, че "картел може да се докаже много трудно", и затова не може да се ангажира със срок за приключване на проверките. Тя също така отхвърли обвиненията, че оглавяваната от нея комисия не си върши работата. По думите ѝ КЗК готви и нова санкция срещу "Лукойл" за злоупотреба с господстващо положение по отношение на данъчните складове.

През последните месеци темата за цените на храните се превърна в основна както за служебното правителство, така и за партиите. Някои от тях като обединението "Продължаваме промяната"-"Демократична България" отправиха критики към КЗК за това, че не си върши работата и не санкционира нарушенията на пазара.

Настоящото ръководство на комисията беше назначено по време на кабинета на ГЕРБ през 2016 г. В края на третия мандат на Бойко Борисов през 2021 г. мандатът му, който изтичаше, беше удължен от 5 на 7 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG