Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джаксън Полък, актриса, диктатор. Какво знаем за мистериозната картина, открита в България


Джаксън Полък като млад
Джаксън Полък като млад

Една картина вече дни е главен герой в новините в България. Предполага се, че може да е на Джаксън Полък, но е неизвестна досега. В България се появи като обект на трафик на културни ценности - според властите. В историята са намесени актриса и диктатор. Какво знаем до момента? 

В рамките на броени дни една картина, за чието съществуване като че ли никой не подозира преди това, се превърна в главен герой в новините в България.

Става дума за предполагаемо произведение от 1949 г. на големия американски художник експресионист Джаксън Полък. Творбата е открита в България по време на акция на българските служби. Разследването е за трафик на културни ценности. Експерти я оценяват на близо 50 млн. долара и откриват съвпадения с други картини на художника от същия период. Това още не е доказателство за автентичност.

Новината за откритието е потвърдена в България седмици след като гръцките медии първи съобщават за конфискуваната картина и че е заподозряна организирана група с членове от двете държави, които са планирали да я продадат.

В историята се намесва името на холивудска актриса от средата на миналия век и това на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску. Тук събрахме детайлите, които са известни до момента.

Какво знаем за разследването

Публикации за открита картина, която може да е на Полък, при разследване на организирана група се появяват още на 20 февруари в гръцки медии. Една от тях е изданието Етнос, което съобщава, че са арестувани четирима души, преговаряли да продадат платното за 12 млн. евро. На кадрите от репортажа се вижда същото произведение, за което се съобщава, че е конфискувано в България.

В рамките на същото разследване в Гърция са били претърсени склад и апартамент, където гръцките власти са открили печати, документи, сертификати и картини. По това време те все още не знаят как предполагаемото произведение на Полък е попаднало в Гърция.

Месец по-късно, на 21 март, БНР съобщи, цитирайки свои източници, че картина на американеца е била конфискувана по време на операция на ГДБОП, като акцията е била под ръководството на Европол и се провежда и в Атина, и на остров Крит. Операцията е срещу престъпна група, занимавала се с трафик на културни ценности. Не става ясно кога точно се е състояла. В сряда министърът на културата Найден Тодоров каза пред БНР, че картината "е била открита преди няколко седмици".

На 22 март дойде и първото официално съобщение за случая от Софийската градска прокуратура (СГП), която казва, че малко по-рано е поела разследването от районната прокуратура. От следствието съобщиха за същия брой задържани, един от които е българин, който към момента е на свобода.

Според прокуратурата той твърди, че не е собственик и че не е пристъпил към продажба на картината, тъй като не е бил сигурен в автентичността ѝ. Наблюдаващият прокурор от СГП е дал указания за допълнителна експертиза. Следствието съобщава, че няма данни картината да е каталогизирана, както и че не е била обявена за международно издирване.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза в четвъртък пред бТВ, че има вероятност произведението да остане в България, тъй като е конфискувано от държавата. То се съхранява в Националната художествена галерия.

Каква е картината

Според експерти, с които се е консултирала СГП, действително е възможно да става дума за автентично произведение на Джаксън Полък. Сред аргументите им са това, че тя съвпада по стил с други негови картини от периода между 1945 и 1950 г., както и че пигментите, изследвани чрез флуоресцентен анализ, са подобни на тези, които е използвал художникът. Това обаче не са заключителни доказателства за авторство. Според специалисти произведението би могло да бъде продадено за 50 млн. евро, ако се окаже оригинал. Според Демерджиев - и за много повече.

На гърба на картината е написано на английски език: "На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949". Бекол е американска актриса и модел и е определяна като една от най-важните фигури на класическото холивудско кино на миналия век. Автентичността на надписа също подлежи на проверка.

Освен посвещението БНТ, а по-късно и бТВ, съобщиха, че на платното има печат за принадлежност на картината към колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Непосредствено след революцията в Румъния през 1989 г. и падането на тоталитарния режим много предмети са откраднати в условията на хаос и не остават следи. Това се случва и с вещи от семейните колекции на Чаушеску.

В четвъртък пред БНТ Адриън Буга, румънски изкуствовед и експерт по държавните арт колекции, казва, че не е виждал подобно произведение в колекциите на бившия диктатор, а за да потвърди или отрече, че картината е била част от притежанията, трябва да направи експертиза на печата, надписа, лепилото на етикета.

Кой е Джаксън Полък

Полък е сред най-влиятелните художници на 20 век в света. Той е представител на абстрактния експресионизъм, като една от най-характерните му техники е изливането на боя върху хоризонтално поставено платно на пода. Или "капкова техника", както сам я нарича.

"Сближаване" на Джаксън Полък в художествената галерия "Олбрайт-Нокс" в Бъфало, щата Ню Йорк, 2011 г.
"Сближаване" на Джаксън Полък в художествената галерия "Олбрайт-Нокс" в Бъфало, щата Ню Йорк, 2011 г.

Някои от най-известните картини на Полък са създадени между 1947 и 1950 г. именно с тази техника. Ако автентичността на конфискуваната в България картина се потвърди, тя вероятно би станала една от тях.

Художникът е роден през 1912 г. и загива в катастрофа през 1956 г., след като шофира пиян. Той страда от алкохолизъм през по-голямата част от живота си и това силно повлиява както на здравето, така и на творчеството му.

През 1945 г. Полък се жени за художничката Лий Краснър, която също така участва в промотирането и управлението на изкуството му. След смъртта му тя продължава да твори и да отговаря за картините на Полък.

По нейно завещание през 1985 г. е създадена фондация "Полък-Краснър", която отпуска стипендии на млади художници. Българските власти казват, че ще се свържат с фондацията. От организацията в четвъртък отговарят на запитване на бТВ, че това за момента не се е случило.

XS
SM
MD
LG