Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции на самолета на Лукашенко


Лукашенко наскоро използва самолета за посещенията си в Китай и в Иран.
Лукашенко наскоро използва самолета за посещенията си в Китай и в Иран.

Министерството на финансите на Съединените щати включи в санкционния си списък седем членове на Централната избирателна комисия на Беларус, Беларуския автомобилен завод (БелАЗ), Минския автомобилен завод (МАЗ) и техните ръководители, както и самолета на Александър Лукашенко Boeing 737. Това се посочва на интернет страницата на ведомството.

Санкциите са в отговор на продължаващите репресии срещу продемократични активисти, които властта в Минск предприема след президентските избори през 2020 г., спечелени от Лукашенко. Тогава в Беларус имаше месеци на масови протести заради съмнения за фалшифицирането на резултатите от изборите. Оттогава хиляди граждани са осъдени и преследвани по политически причини.

"Авторитарният режим на Лукашенко разчита на държавни предприятия и ключови длъжностни лица, за да генерира значителни приходи, които му позволяват да извършва репресивни действия срещу беларуския народ", каза зам.-секретарят по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите на САЩ Брайън Нелсън.

"Ние оставаме ангажирани да държим режима на Лукашенко отговорен за потискането на демокрацията и подкрепата за водената от Путин война“, добави той.

Резултатите от изборите през 2020 г. не са признати от САЩ, ЕС, няколко други западни правителства и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Владимир Путин, управлява от 1994 г.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна. Заради съучастието си във войната срещу Украйна и масовите репресии САЩ, ЕС и Великобритания вече наложиха редица санкции срещу Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG