Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради ядреното оръжие на Русия в Беларус


Заседание на Съвета за сигурност на ООН, архивна снимка.
Заседание на Съвета за сигурност на ООН, архивна снимка.

Украйна поиска спешно свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изявлението на руския президент Владимир Путин за разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна.

"Киев очаква решителни стъпки от постоянните членове на Съвета за сигурност - Франция, Великобритания, САЩ и Китай", се казва в текста.

Русия също е постоянен член на тази организация и има право на вето в нея.

За намеренията на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус Путин съобщи в събота. Външното министерство на Украйна ги определя като "поредна провокативна стъпка". Ведомството се обръща също и към беларуското общество с призив "да не допусне осъществяването на престъпни намерения".

"Опасно и безотговорно". Още реакции

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, определи решението на Путин като стъпка към вътрешната дестабилизация на Беларус. Михаил Подоляк, съветник в канцеларията на президента на Украйна, смята решението на Путин за знак, че Москва разбира, че губи войната срещу Украйна.

НАТО в неделя критикува решението на Русия, наричайки го "опасно и безотговорно". Алиансът отбеляза, че засега няма признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. По подобен начин беше оценена и ситуацията от САЩ. Държавният департамент и Пентагонът казаха, че ядрените сили на страната няма да бъдат приведени в състояние на висока бойна готовност.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза в неделя, че ЕС е готов да приеме нови санкции срещу Беларус, ако разреши разполагането на руските ядрени оръжия.

"Приемането от страна на Беларус на руски ядрени оръжия би било безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност. Беларус още може да спре това, негов е изборът. ЕС е готов да реагира с нови санкции", написа Борел в Туитър.

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская каза, че разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус пряко противоречи на конституцията на страната и нарушава статута й на безядрен регион.

"Русия се държи като окупатор, уврежда националната сигурност и тласка Беларус срещу нейните съседи и международната общност", каза Тихановская пред Радио Свобода.

Властите в Германия също обвиниха Путин в "опит за ядрено сплашване". Германското външно министерство каза в изявление, цитирано от "Ди Велт", че думите на Путин "предизвикаха критики от германското правителство".

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG